33 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπερασπίζονται στη Βουλή των Ελλήνων
το δικαίωμα που έχουν οι Πομάκοι για αυτοπροσδιορισμό.
Μία ιστορική επερώτηση (2/7/2007)
κορυφαίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
προς την πρώην Υπουργό Εξωτερικών
κ. Ντόρα Μπακογιάννη
Σε επερώτηση προς την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, που κατέθεσαν στη Βουλή 33 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στις 2/7/2007, με θέμα την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, περιγράφονταν με γλαφυρό τρόπο η κατάσταση στη Θράκη και η καταπίεση των Πομάκων από τους Τούρκους. Οι 33 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επεσήμαιναν μεταξύ άλλων:
«(Η Τουρκία) επιδιώκει να παρέμβει στη Θράκη όχι για να υποστηρίξει την ελληνική πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας αλλά για να την υπονομεύσει στοχεύοντας στην αύξηση της απομόνωσης της μουσουλμανικής μειονότητας και την περιχαράκωσή της γύρω από το Προξενείο. Τούρκοι αξιωματούχοι επισκέπτονται την περιοχή κηρύσσοντας τον διαχωρισμό και κάνοντας επίδειξη δύναμης. Προωθείται η πολιτιστική γενοκτονία των διαφορετικών εθνοτικών ομάδων της μειονότητας με την έξωθεν επιβολή «γνήσιων» τουρκικών πολιτιστικών προτύπων που καμία σχέση δεν έχουν με τον μουσουλμανικό πολιτισμό της Θράκης.
Για πρώτη φορά εκδίδονται νέα διαβατήρια ειδικά για τους εκ Θράκης καταγόμενους Τούρκους πολίτες και κατοίκους της Τουρκίας, στα οποία οι πόλεις της Θράκης αναφέρονται μόνο με τις Τουρκικές ονομασίες. Ο τουρκόφωνος τύπος συκοφαντεί, απειλεί και δημιουργεί κλίμα μίσους ενάντια στους μη τουρκόφωνους μουσουλμάνους με αφορμή την ίδρυση ενός πολιτιστικού συλλόγου Πομάκων. Η Τουρκική Αγροτική Τράπεζα επιθυμεί να δημιουργήσει υποκατάστημά της στην Κομοτηνή με προφανή στόχο τον οικονομικό και άρα τον πολιτικό έλεγχο των μουσουλμάνων αγροτών.
Ποια είναι η ελληνική απάντηση σ’ αυτό το σχέδιο διχασμού, οικονομικού εθνικισμού, οπισθοδρόμησης και περιχαράκωσης των μουσουλμάνων συμπολιτών μας που με μεθοδικότητα ακολουθεί η Τουρκία;
Φοβούμαστε ότι δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και για την αντίστοιχη τουρκική πολιτική στο Αιγαίο. Η Ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τα τεκταινόμενα με χαρακτηριστική αμηχανία.
Οι αναλύσεις της εξαντλούνται στο γνωστό και εντελώς ξεπερασμένο σχήμα της αιώνιας «ιδιαιτερότητας» της Τουρκίας εξαιτίας του ρόλου του τουρκικού στρατού στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της γείτονος. Η ελληνική κυβέρνηση μας προτείνει δηλαδή να σχεδιάζουμε την εξωτερική πολιτική της χώρας μας υπό το πρίσμα των εσωτερικών εξελίξεων της Τουρκίας».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επερώτησης:
Προς: Την Υπουργό Εξωτερικών Θεοδώρα Μπακογιάννη
Θέμα: « Οι εξελίξεις επί των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής»
Το ΠΑΣΟΚ συνειδητά αποφεύγει την όξυνση της αντιπαράθεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ώστε να στηρίξει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα.
Δυστυχώς όμως κάθε μέρα που περνά οι εξελίξεις μας κάνουν να ανησυχούμε όλο και περισσότερο. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι τελικά αντί να ασκείται πολιτική συγκροτημένη με συγκεκριμένους στόχους, επιλέγεται σταθερά η τακτική της απραξίας και της επικοινωνιακής διαχείρισης της τρέχουσας πραγματικότητας ή ακόμα και κατασκευής γεγονότων και κρίσεων εκεί που δεν υπάρχουν.
Ακόμα αντηχεί στα αυτιά μας η δήλωσή σας ότι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων δεν προσφέρεται ως λόγος προσφυγής στις κάλπες την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός από την Αυστραλία έκανε δηλώσεις σε εντελώς άλλο μήκος κύματος.
Η Τουρκία, παρά την ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων μεταξύ Καραμανλή και Ερντογάν αλλά και τις αλλεπάλληλες δηλώσεις κατευνασμού της ελληνικής πλευράς, εμφανίζεται ολοένα και επιθετικότερη.
Στο Αιγαίο με μια σειρά τακτικών κινήσεων αυξάνει την ένταση, φέρνει σε δύσκολη θέση την Αθήνα και κερδίζει έδαφος στρατηγικά θέτοντας συνεχώς νέα θέματα στην ατζέντα. Τα παραδείγματα είναι πολλά.
Ο Άι-Στράτης προστέθηκε στον κατάλογο ελληνικών νησιών που η Άγκυρα επιτυγχάνει να εξαιρεί από τις νατοϊκές ασκήσεις.
Επανέφερε ουσιαστικά τη γνωστή ΝΟΤΑΜ του 1974, με την οποία αμφισβητεί το FIR Αθηνών. Θυμίζουμε ότι την είχε αποσύρει το 1980.
Οι υπερπτήσεις μαχητικών αεροπλάνων πάνω από Ελληνικά νησιά δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους και στέλνουν σαφές μήνυμα ισχύος.
Επέβαλε την παρουσία Τούρκου εκπροσώπου σε πλοία που διενεργούν επιστημονικές έρευνες εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων, γεγονός που δημιουργεί στο διεθνές περιβάλλον την αίσθηση μιας οιονεί συνδιαχείρισης.
Προσπαθεί να μας επιβάλλει μια νέα ανάγνωση της ιστορικής πραγματικότητας, προσπαθεί να μας εξαναγκάσει να αλλάξουμε τις μνήμες μας, να διαγράψουμε το παρελθόν μας, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων.
Επιδιώκει να παρέμβει στη Θράκη όχι για να υποστηρίξει την ελληνική πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας αλλά για να την υπονομεύσει στοχεύοντας στην αύξηση της απομόνωσης της μουσουλμανικής μειονότητας και την περιχαράκωσή της γύρω από το Προξενείο. Τούρκοι αξιωματούχοι επισκέπτονται την περιοχή κηρύσσοντας τον διαχωρισμό και κάνοντας επίδειξη δύναμης. Προωθείται η πολιτιστική γενοκτονία των διαφορετικών εθνοτικών ομάδων της μειονότητας με την έξωθεν επιβολή «γνήσιων» τουρκικών πολιτιστικών προτύπων που καμία σχέση δεν έχουν με τον μουσουλμανικό πολιτισμό της Θράκης.
Για πρώτη φορά εκδίδονται νέα διαβατήρια ειδικά για τους εκ Θράκης καταγόμενους Τούρκους πολίτες και κατοίκους της Τουρκίας, στα οποία οι πόλεις της Θράκης αναφέρονται μόνο με τις Τουρκικές ονομασίες. Ο τουρκόφωνος τύπος συκοφαντεί, απειλεί και δημιουργεί κλίμα μίσους ενάντια στους μη τουρκόφωνους μουσουλμάνους με αφορμή την ίδρυση ενός πολιτιστικού συλλόγου Πομάκων. Η Τουρκική Αγροτική Τράπεζα επιθυμεί να δημιουργήσει υποκατάστημά της στην Κομοτηνή με προφανή στόχο τον οικονομικό και άρα τον πολιτικό έλεγχο των μουσουλμάνων αγροτών.
Ποια είναι η ελληνική απάντηση σ’ αυτό το σχέδιο διχασμού, οικονομικού εθνικισμού, οπισθοδρόμησης και περιχαράκωσης των μουσουλμάνων συμπολιτών μας που με μεθοδικότητα ακολουθεί η Τουρκία;
Φοβούμαστε ότι δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και για την αντίστοιχη τουρκική πολιτική στο Αιγαίο. Η Ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τα τεκταινόμενα με χαρακτηριστική αμηχανία.
Οι αναλύσεις της εξαντλούνται στο γνωστό και εντελώς ξεπερασμένο σχήμα της αιώνιας «ιδιαιτερότητας» της Τουρκίας εξαιτίας του ρόλου του τουρκικού στρατού στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της γείτονος. Η ελληνική κυβέρνηση μας προτείνει δηλαδή να σχεδιάζουμε την εξωτερική πολιτική της χώρας μας υπό το πρίσμα των εσωτερικών εξελίξεων της Τουρκίας.
Η έλλειψη στρατηγικής είναι φανερή. Μετά την εγκατάλειψη της συμφωνίας του Ελσίνκι, μετά την υπονόμευση του Σχεδίου Ανάν, ήρθε η προαναγγελθείσα και γνωστή εκ των προτέρων στην ελληνική κυβέρνηση, χρεοκοπία του τουρκικού οράματος για ένταξη στην ΕΕ με αποτέλεσμα η Ελλάδα σήμερα να βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά κρίσιμων διλημμάτων χωρίς να έχει στρατηγική, χωρίς να έχει άποψη, χωρίς να έχει μηχανισμούς κατανόησης των όσων συμβαίνουν. Η Αθήνα απλώς κλείνει τα μάτια.
Το ίδιο ακριβώς κάνει και σε σειρά άλλων θεμάτων ζωτικού ελληνικού ενδιαφέροντος όπως στην περίπτωση του Κοσσόβου. Η εποχή που ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ήταν συνομιλητής και συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στη Βαλκανική, η εποχή που ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είχε την δική του διακριτή φωνή και συνεισφορά έχει δυστυχώς τελειώσει. Σήμερα, η ελληνική εξωτερική πολιτική απλώς παρακολουθεί την πολιτική των ΗΠΑ χωρίς μάλιστα αυτό να εντάσσεται σε μια στρατηγική συμμαχία που θα μας έδινε άλλα οφέλη.
Αντιθέτως μάλιστα σπεύδουμε και όταν δεν μας το ζητούν να υποστηρίζουμε τις αμερικανικές θέσεις δυσαρεστώντας άλλες μεγάλες δυνάμεις και προνομιακούς μας συνομιλητές όπως έγινε με την περιώνυμη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών που υποστήριξε την υποστήριξη του νατοϊκού αντιπυραυλικού συστήματος στην Ανατολική Ευρώπη.
Τα αποτελέσματα της πολιτικής σας στις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ φαίνονται άλλωστε και στο άλλο μεγάλο ζήτημα της ονομασίας της FYROΜ. Και εκεί αποτύχατε εντυπωσιακά. Στο συγκεκριμένο θέμα μάλιστα ακολουθείται με συνέπεια την ίδια τακτική που ακολουθείται και στο Κυπριακό. Αφήνετε τον χρόνο να λύσει το πρόβλημα ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή ακριβώς η τακτική είναι εντελώς καταστροφική για τα ελληνικά συμφέροντα.
Η απουσία της ελληνικής πλευράς από τις εξελίξεις στο Κυπριακό είναι ιδιαίτερα εμφανής και προκαλεί μεγάλες απορίες. Πώς είναι δυνατόν να κλείνετε τα μάτια μπροστά στις συνεχόμενες επιτυχίες των Τουρκοκυπρίων και τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα νέο «κυπριακό» στην ελεύθερη Κύπρο.
Όλες αυτές οι εξελίξεις στα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής, οφείλονται σ’ έναν επικίνδυνο συνδυασμό που απαρτίζεται από την τυφλή προσκόλληση στην πολιτική των ΗΠΑ, την έλλειψη πολιτικής της κυβέρνησής σας και την διαχείριση των εθνικών θεμάτων με όρους βραχυπρόθεσμου επικοινωνιακού εντυπωσιασμού.
Η εποχή των μεγάλων εθνικών επιτυχιών όπως ήταν η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς την λύση του πολιτικού της προβλήματος, τελείωσε μαζί με την εποχή που το Υπουργείο Εξωτερικών σχεδίαζε, οργάνωνε, αποφάσιζε και εφάρμοζε μια πολιτική βασισμένη σε αρχές, στόχους και συγκεκριμένες μεθόδους. Τον επαγγελματισμό αντικατέστησε δυστυχώς ο επικοινωνιακός ερασιτεχνισμός.
Για όλους αυτούς τους λόγους
Ε Π Ε Ρ Ω Τ Α Τ Α Ι Η κ. Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ο Σ
για τα αδιέξοδα στα οποία οδηγείται η χώρα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Οι Επερωτώντες Βουλευτές
ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΝΤΟΛΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΑΛΕΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΒΡΕΤΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΒΡΕΤΤΟΥ ΑΓΑΘΗ-ΡΟΖΑ
ΓΕΡΑΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ
ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ
ΖΗΣΗ ΡΟΔΟΥΛΑ
ΚΑΪΣΕΡΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΚΑΤΣΕΛΗ ΕΛΕΩΝΟΡΑ
ΛΙΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ
ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΝΙΩΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ ΗΛΙΑΣ
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΚΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΠΗΓΗ: http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=52&t=163036&start=90
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου