Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καβάλας διοργανώνει τιμητική εκδήλωση για την κορυφαία Γαλλίδα Ελληνίστρια Jacqueline de Romilly



Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 19.30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας. Είσοδος ελεύθερη.

Θερμή παράκληση προς όλους τους Έλληνες συμπολίτες μας δώστε το παρόν στην παρούσα εκδήλωση.Tιμήστε με την παρουσία σας τον αγώνα και την μνήμη της Μεγάλης Ελληνίστριας για την ανάδειξη της Χώρας μας και της Ελληνικής μας γλώσσας

Λίγα λόγια για την Jacqueline de Romilly
Η Ζακλίν ντε Ρομιγί, Μια πραγματική φίλη της Ελλάδας,
είναι μια γυναίκα που αφιέρωσε όλη της τη ζωή
στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.
Σπούδασε Λατικινά και Αρχαία Ελληνικά στο "Lycee Moliere".
Σε ηλικία μόλις 17 ετών, το 1933, γίνεται η πρώτη γυναίκα υποψήφια στο Concours General της Γαλλίας (γενικές εξετάσεις για αριστούχους), ύστερα η πρώτη γυναίκα καθηγητής στο περίφημο College de France και η δεύτερη γυναίκα ακαδημαϊκός στη Γαλλική Ακαδημία, μετά την Μαργκερίτ Γιουρσενάρ.

Μεταφράστρια των Ελλήνων κλασικών στα γαλλικά η Ζακλίν ντε Ρομιγί, δημοσίευσε πλήθος μελετών για την αρχαία ελληνική γραμματεία και ιστορία ενώ δίδαξε ως καθηγήτρια της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα πανεπιστήμια της Λιλ, της Σορβόνης και στο College de France.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της διατέλεσε διδάκτωρ σε μερικά από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, ανάμεσα στα οποία αυτά της Οξφόρδης, των Αθηνών, του Δουβλίνου, του Μόντρεαλ και του Γέιλ.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την Ζκλίν ντε Ρομιγί να μιλά για την αγάπη της στην Ελλάδα και την Αρχαία ελληνική γλώσσα.


Η Jacqueline de Romilly αγάπησε την Ελλάδα. Η προσφορά της στον Ελληνισμό αλλά και στην παγκόσμια διανόηση ήταν μεγάλη. Με τη μελέτη, την ακούραστη έρευνα,
τη συγγραφή και διδασκαλία της ιστορίας του κλασικού μας πολιτισμού και ιδιαιτέρως της ελληνικής γλώσσας τίμησε την ελληνική σκέψη.


Αφοσιώθηκε στη ανάδειξη των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών και συμμετείχε σε κάθε δημόσια συζήτηση που φώτιζε τις ιδέες και τις αξίες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Με το έργο της για την Ελλάδα ανύψωσε τον ελληνικό πολιτισμό και στο εξωτερικό. Η αδιάκοπη προσφορά της στα ελληνικά γράμματα αναγνωρίστηκε με την εκλογή της στην Ακαδημία Αθηνών, καθώς και με την πολιτογράφησή της ως Ελληνίδας.

Η Jacqueline de Romilly συμπαραστάθηκε στην Ελλάδα σε δύσκολες στιγμές και προέβαλε τον ανθρωπισμό που διακρίνει τους Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: