Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Σαν σήμερα: 4 Μαρτίου 1941



Και ενώ εισήρθαν και επίσημα τα Γερμανικά στρατεύματα στη Βουλγαρία (2 Μαρτίου 1941) σε παραλήρημα ενθουσιασμού από το ντόπιο πληθυσμό και διαφαίνονταν στους Βουλγάρους ότι με την υποταγή τους στο Τριμερές Σύμφωνο θα πραγματοποιούσαν το προαιώνιο πόθο τους. Την έξοδο τους στην θερμή θάλασσα, την έξοδο τους στο Αιγαίο Πέλαγος.
Συγκάλεσαν (4 Μαρτίου 1941) στο μέγαρο της Βρετανικής Πρεσβείας νέα σύσκεψη, αυτή τη φορά και με τη παρουσία του Βασιλέα Γεωργίου. Επειδή η θέση της Ελλάδας ήταν να αμυνθούν στην οχυρωμένη τοποθεσία Μπέλες – Νέστου και των Βρετανών, στην τοποθεσία Καιμάκτσαλαν – Βερμίου – Ολύμπου, ο Αρχιστράτηγος Παπάγος πρότεινε μια ενδιάμεση λύση που θα εξαρτώνταν από τη στάση της Γιουγκοσλαβίας.
Έτσι ζήτησε να παραμείνουν οι Ελληνικές δυνάμεις στην τοποθεσία της Ανατολικής Μακεδονίας, να εκκενωθεί η Δυτική Θράκη, να παραμείνουν όμως οι φρουρές των οχυρών Εχίνου και Νυμφαίου καθώς και κάποιοι Λόχοι Προκαλύψεως. Επίσης η ΧΙΙ Μεραρχία Πεζικού, θα τοποθετούνταν στην τοποθεσία Καιμάκτσαλαν – Βερμίου – Ολύμπου.
Εάν η Γιουγκοσλαβία έμπαινε στον πόλεμο ως σύμμαχος, οι Δυνάμεις της τοποθεσίας Καιμάκτσαλαν – Βερμίου – Ολύμπου θα προωθούταν στην τοποθεσία της Ανατολικής Μακεδονίας. Εάν η Γιουγκοσλαβία έμενε ουδέτερη, θα αμυνόταν οι δυνάμεις στην οχυρωμένη τοποθεσία στην Ανατολική Μακεδονία για την επιβράδυνση του εχθρού. Εάν όμως ήταν δυνατόν, θα συμπτυσσόταν στην τοποθεσία Καιμάκτσαλαν – Βερμίου – Ολύμπου.
Τελικά, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ της Βρετανικής αντιπροσωπείας, αποφασίστηκε η αποστολή στην Ελλάδα Βρετανικού εκστρατευτικού σώματος, ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΠΑΡΑΤΟΛΜΗ.
Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΘΑ ΣΤΕΛΝΟΤΑΝ ΚΥΡΙΟΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΓΟΗΤΡΟΥ. Αυτό θα συνέβαινε επειδή ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ.
Την ίδια μέρα έφτασε στην Ελλάδα μυστικά ο διοικητής του εκστρατευτικού σώματος Στρατηγός Ουιλσον και η 1η Συμμαχική Αποστολή

Πηγή: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ 1940 - 1941
Ρομπιν Χαιαμ, Εκδοση 7ου Ε.Γ./Γ.Ε.Σ. ΑΘΗΝΑ 1996 σ.178

Η ΣΤΕΝΩΠΟΣ ΡΟΥΠΕΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: