Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Τα στρατόπεδα μεταναστών στην Ευρώπη δεν έλυσαν τον πρόβλημα



Συνεχίζονται τα ηχηρά «όχι» στη δημιουργία κέντρων μεταναστών από τις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, με τους δήμους να συσπειρώνονται μαζί τους ενάντια στα σχέδια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Εξαιρέσεις αποτελούν η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Ηπείρου, οι οποίες απάντησαν θετικά. Στο Λεκανοπέδιο, καζάνι που βράζει είναι η Δυτική Αττική, που βλέπει το πρώτο κέντρο κράτησης να δημιουργείται στο
Κατσιμίδι ή στον Ασπρόπυργο.

Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Μεγαρέων τόνισε ότι η Δυτική Αττική είναι ήδη επιβαρημένη με πολλά προβλήματα και πως η δημιουργία στρατοπέδων μεταναστών θα είναι ένα ακόμα πλήγμα για την περιοχή, ενώ στον ίδιο ρυθμό είναι και οι Δήμοι Μάνδρας, Ελληνικού και Ασπροπύργου.Ακόμα πιο έντονες αντιδράσεις σημειώνονται στην επαρχία: «Είναι κατάντια να μετατραπεί το στρατόπεδο του 6ου Συντάγματος Πεζικού σε κέντρο υποδοχής μεταναστών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κορίνθου, κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, από τους πρώτους που εναντιώθηκαν, ενώ στο πλευρό του έσπευσαν και οι δήμαρχοι Τρίπολης και Καλαμάτας.
Κατηγορηματικά κατά της δημιουργίας των κέντρων είναι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος τόνισε ότι το πρόβλημα είναι στην Αθήνα: «Δεν το θέλει η ελληνική κοινωνία. Κι όπου δεν το θέλει η τοπική κοινωνία, είναι δύσκολο να λειτουργήσει το κέντρο», επεσήμανε. Αλλά και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, χαρακτήρισε λάθος τη δημιουργία των κέντρων: «Είμαστε πύλη εξόδου. Είναι σαν να στέλνουμε μήνυμα ότι μπορούν να κινηθούν ελεύθερα από την Τουρκία μέχρι εδώ», ανέφερε. Αρνητική είναι και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τον περιφερειάρχη, κ. Διονύση Ψωμιάδη, να χαρακτηρίζει «αδιόρθωτο» τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη
Εκατοντάδες κέντρα υποδοχής προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν εδώ και χρόνια. Αρκετά εξ αυτών είναι είτε καινούργιες κατασκευές είτε ανακαινισμένα παλιά στρατόπεδα, νοσοκομεία και σχολεία και συνήθως είναι μοιρασμένα σε πολλές περιοχές της κάθε χώρας, τόσο μέσα ή κοντά στις μεγάλες πόλεις, όσο και στην περιφέρεια. Τρεις είναι οι κατηγορίες που υπάρχουν:
- Τα «Κέντρα Πρώτης Υποδοχής», όπου γίνεται η καταγραφή και ο αρχικός διαχωρισμός των μεταναστών που ζητούν άσυλο επειδή στην πατρίδα τους διώκονται ή ζουν σε εμπόλεμες ζώνες, και των οικονομικών λαθρομεταναστών.
- Τα «Κέντρα Φιλοξενίας», όπου μένουν όσοι έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου.
- Τα «Κέντρα Κράτησης», όπου είναι όσοι πρόκειται να απελαθούν.

Παρότι στα κέντρα έχουν διαμορφωθεί στοιχειωδώς αξιοπρεπείς συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης και ουδεμία σχέση έχουν με την άθλια εικόνα των ελληνικών κέντρων, ειδικά στον Έβρο και σε νησιά του Αιγαίου, επανειλημμένως έχουν γίνει «εξεγέρσεις» μεταναστών. Η τελευταία μεγαλύτερη σημειώθηκε πέρυσι στη νήσο Λαπεντούζα της Νότιας Ιταλίας, οπότε πτέρυγες του κέντρου παραδόθηκαν στις φλόγες. Είχε προηγηθεί ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα από τη Βόρειο Αφρική μετά τις «αραβικές επαναστάσεις». Κύμα το οποίο έφτασε με ιδιαίτερη ένταση και στον Έβρο.
Ωστόσο, ακόμα και αυτό το καλά οργανωμένο σύστημα στις χώρες της Ε.Ε. δεν έχει καταφέρει να αποτρέψει το φαινόμενο να πλημμυρίζουν ειδικά οι πρωτεύουσες με παράνομους μετανάστες. Να σημειωθεί, άλλωστε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων για παροχή ασύλου απορρίπτεται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., αλλά παρ’ όλα αυτά πάρα πολλοί μετανάστες καταφέρνουν να παραμένουν στην Ευρώπη. Εξίσου ενδιαφέρον είναι πως, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί κύρια πύλη εισόδου στην Ε.Ε., είναι ένατη στη λίστα με τον αριθμό των αιτήσεων για άσυλο. Οι περισσότερες υποβάλλονται σε Γαλλία, Γερμανία και άλλες βόρειες χώρες, οι οποίες άλλωστε είναι ο βασικός προορισμός των μεταναστών.

Θα πάρει πολύ χρόνο το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα που εξήγγειλε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για 30 κέντρα σε όλη την Ελλάδα είναι μεγάλο και θα πάρει χρόνο έως ότου υλοποιηθεί. Ως εκ τούτου, είναι η επόμενη κυβέρνηση που θα το υλοποιήσει και δεν προσφέρεται για προεκλογική σπέκουλα των σημερινών αρμόδιων υπουργείων. Να σημειωθεί ότι, όταν ανήλθε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, απαξιώθηκαν οι χώροι που κατασκευάστηκαν από την κυβέρνηση της Ν.Δ. την περίοδο 2005-2009 στο Δήμο Κυπρίνου Έβρου, στη Σάμο, στην Αμυγδαλέζα και τον Αγιο Σπυρίδωνα στη Σπάρτη. Επίσης, εγκαταλείφθηκε πλήρως η χωροθέτηση και κατασκευή τεσσάρων νέων και σύγχρονων Κέντρων Υποδοχής και Φιλοξενίας που είχαν σχεδιαστεί στην Πελοπόννησο (Δρέπανο Αχαΐας), στη Στερεά Ελλάδα (Ριτσώνα), στη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία (Κεραμωτή). Ως γνωστόν, πρώτος υπουργός Προστασίας επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου ήταν ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος τώρα εξήγγειλε τα «στρατόπεδα μεταναστών».

Εξαιτίας αυτής της απαξίωσης, η Ελλάδα δεν απορρόφησε ένα πολύ σημαντικό μέρος από τα κονδύλια που έδιδε η Ε.Ε. για το Μεταναστευτικό. Συνολικά διετίθεντο 322 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2007-2013, και παρότι επί κυβερνήσεως Ν.Δ. απορροφήθηκαν αρκετά, σήμερα έχουν μείνει ακόμα στο ταμείο των Βρυξελλών τα περισσότερα. Δηλαδή, άνω των 250 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: