Ένας μήνας πέρασε από την επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Καβάλα και την γνωστοποίηση μέσω του τουρκικού Τύπου της δημιουργίας Κέντρου Ιστορικών Οθωμανικών Σπουδών στην πόλη μας με συνεργασία Ινστιτούτο Μωχάμεντ Άλι και πανεπιστημίων της Τουρκίας. Μάλιστα από την έρευνα που κάναμε ανακαλύψαμε ότι στο εν λόγω κέντρο προΐσταται ο γνωστός τουρκολάγνος καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας Heath W. Lowry από το Bahcesehir University και Princeton University, χωρίς να έχει γίνει σαφές από πού προέκυψε σε αυτή τη θέση.
Το κέντρο αυτό που λειτουργεί ήδη κάτω από τον γενικό τίτλο «ΚΟΙΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΚΟΙΝΑ ΣΥΝΟΡΑ» φέρεται να έχει την παρακάτω σύνθεση: Επικεφαλής είναι ο Enver Yucel από το πανεπιστήμιο του Bahcesehir και η Άννα Μισσιριάν Τζούμα από το Ινστιτούτο Μωχάμετ Άλι. Ακαδημαϊκά μέλη είναι ο επίτιμος καθηγητής John Alexander από το ΑΠΘ, o καθηγητής Khaled Fahmy από το American University of Cairo and New York University, ο καθηγητής Feridun Emecen από το Istanbul University, ο καθηγητής Ismail E. Erunsal από το Marmara University, ο καθηγητής Ellias Kolovas από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ο καθηγητής Heath W. Lowry από το Bahcesehir University και Princeton University και η δρ. Ιστορίας από το Μουσείο Μπενάκη Maria Tsigkakou. Τέλος σε διαφορετική κατηγορία συμμετέχουν και οι Τούρκοι καθηγητές Rukiye Kyneralp, Dr. Muhamment Hanefi Kutluoglu και Dr. Feryal Tansug. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι στην υπόθεση φέρονται να συμμετέχουν μόνο δυο έλληνες πανεπιστημιακοί, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια!!!
Μεταξύ αυτών που ανακοινώθηκαν ότι συμμετέχουν στο εγχείρημα φέρεται να είναι και ο καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης John Alexander!!! Μόνο που στο ΑΠΘ ο ομότιμος καθηγητής κ. Ιωάννης Χ. Αλεξανδρόπουλος, ο οποίος δραστηριοποιείται στο γνωστικό αντικείμενο της Οθωμανικής Ιστορίας δεν γνωρίζει τίποτα!!! Να είναι ένα ακόμη δείγμα προχειρότητας με την οποία δημιουργήθηκε αυτό το κέντρο, να υπάρχει κάποια σκοπιμότητα που αγνοούμε; Τα συμπεράσματα δικά σας.
Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Ιωάννης Αλεξανδρόπουλος μόλις πληροφορήθηκε από το ρεπορτάζ του «Χ» την συμμετοχή στο εν λόγω κέντρο έσπευσε με επιστολή του να βάλει τα πράγματα στην θέση τους, διευκρινίζοντας ότι πολύ απλά ποτέ δεν του ζητήθηκε να συμμετάσχει!!!
Παραθέτουμε την επιστολή του κ. Αλεξανδρόπουλου:
«Αξιότιμε κύριε Σπανέλη,
Με ενδιαφέρον μόλις πληροφορήθηκα από δημοσίευμά σας για την ύπαρξη του, κατά τα φαινόμενα, άχρι ιδρυθέντος διεθνούς επιστημονικού ιδρύματος I.M.A.R.E.T. με έδρα την Καβάλα. Μεγάλη όμως έκπληξη μου προκάλεσε η δεδηλωμένη συμμετοχή μου, μαζί με σημαντικούς συναδέλφους, στον (κατ΄ αλφαφητική σειρά) κατάλογο των academic members.
Οφείλω να σημειώσω ότι μέχρι στιγμής ουδεμία γνώση είχα για την πρόθεση ή τις διεργασίες ίδρυσης της ελληνο-τουρκικής αυτής συνεργασίας και, σπουδαιότερο, ποτέ δε μου ζητήθηκε εκ των προτέρων ---γραπτά ή προφορικά-- η συμμετοχή μου.
Με τιμή,
Ι.Χ. Αλεξανδρόπουλος
Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ
(John C. Alexander Professor Emeritus Aristotle University of Thessaloniki)»
Ερώτηση στη Βουλή
Στις 15 Μαρτίου, λίγο μετά την γνωστοποίηση της λειτουργίας του Κέντρου Ιστορικών Οθωμανικών Σπουδών στην Καβάλα, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, τρείς βουλευτές του ΛΑΟΣ, απευθυνόμενοι στον υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα. Στην ερώτηση που υπογράφουν οι κ.κ. Άδωνης Γεωργιάδης, Θανάσης Πλεύρης και Ιωάννης Κοραντής, αναφέρονται όλα τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά μέσα από το ρεπορτάζ του «Χ» και καταλήγουν οι τρείς βουλευτές σε μερικά ερωτήματα. Όπως, αν αληθεύει ότι έχει δημιουργηθεί το εν λόγω κέντρο στην Καβάλα και κάτω από ποιές συνθήκες λειτουργεί, πότε συμφωνήθηκε και κάτω από ποιους κανονισμούς λειτουργεί - λαμβάνοντας υπόψη ότι στην Καβάλα δεν υπάρχει κάποια σχετική με το θέμα πανεπιστημιακή έδρα, ρωτάνε επίσης αν υπάρχουν αντίστοιχα κέντρα στην Τουρκία που να λειτουργούν υπό τις ευλογίες της τουρκικής κυβέρνησης και να ασχολούνται με την ελληνική ιστορία και παράδοση, ρωτάνε για αν οι υπεύθυνοι του κέντρου θα ορίζονται από τις ελληνικές υπηρεσίες ή από την τουρκική κυβέρνηση και καταλήγουν με το ερώτημα για το αν έχει κάνει κάτι η Τουρκία για την αποκατάσταση των απόγονων των γενοκτονηθέντων και των θύματων του κεμαλικού καθεστώτος;
Ακριβώς ένα μήνα μετά και το ΥΠΕΞ δεν έχει δώσει καμία απάντηση, στα εύστοχα πραγματικά ερωτήματα। Ούτε όμως και από το Κέντρο Οθωμανικών Ιστορικών Σπουδών ή από το Ινστιτούτο Μωχάμεντ Άλι έχουν δοθεί πληροφορίες και διευκρινήσεις για τα ζητήματα που έχουν τεθεί. Τι νόημα έχει αυτή η σιωπή;
http://xronometro.blogspot.com/2011/04/r.html
http://xronometro.blogspot.com/2011/04/r.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου