Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Νέο-οθωμανισμός και Καβάλα - Τι ζητάνε οι Τούρκοι;

«Διαβάζοντας» τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της δράσης τους


Όποιος καθίσει και μελετήσει το γνωστό πλέον σε όλους δόγμα «Νταβούτογλου» θα διαπιστώσει ότι το κύριο μέλημα αυτής της πολιτικής είναι να δημιουργήσουν οι εξ ανατολών γείτονές μας, μια κοινοπολιτεία ημιαυτόνομων κρατών στην Βαλκανική, τα οποία θα εξαρτώνται οικονομικά, πολιτικά και αμυντικά από την αναδυομένη νέο-οθωμανική Τουρκία. Στόχος άκρως φιλόδοξος καθώς δεν μπορεί ο 21ος αιώνας να είναι ίδιος με τον 14ο και τον 15ο, ωστόσο ως φιλοδοξία υπάρχει από τους ισλαμιστές που σήμερα κυβερνάνε στην Τουρκία. Και δεν είναι μόνο φιλοδοξία αλλά ήδη έχουν κάνει και το πρώτο βήμα και όπως είναι γνωστό όλα τα μεγάλα πράγματα στη ζωή ξεκινάνε πάντα με τον ίδιο τρόπο και αυτός είναι «το πρώτο βήμα». Ίσως βέβαια οι κατ’ επάγγελμα σκεπτικιστές να υποστηρίξουν και δεν θα έχουν άδικο, ότι και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ έβλεπε την δημιουργία ενός μουσουλμανικού τόξου στα βαλκάνια και μιας ομοσπονδιακού χαρακτήρα σύνδεσης της Τουρκίας με τα τουρκογενή κράτη της Κεντρικής Ασίας. Φιλοδοξία που σκόνταψε σε πάρα πολλά εμπόδια.

Και τώρα θα μπορούσε να γίνει και πάλι το ίδιο και να έχουμε μια Τουρκία που θα μείνει στα λόγια. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει όμως το ενδεχόμενο ακόμη και μια αποτυχημένη απόπειρα της να είναι αρκετή να δημιουργήσει αναστάτωση και προβλήματα στην περιοχή. Πάντα υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει το καλύτερα σχεδιασμένο σύστημα. Αυτό είναι αλήθεια αλλά και από την άλλη δεν μπορούμε να ελπίζουμε απλά και μόνο στον αστάθμητο παράγοντα και να υποδεχόμαστε με απραξία της εξελίξεις. Όπως δεν μπορούμε επίσης να υποδεχόμαστε στην Καβάλα τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας σαν να ήταν ένας απλός VIP επισκέπτης. Ο χρόνος του Αχμέτ Νταβούτογλου είναι τόσο πολύτιμος και πιέζεται τόσο πολύ από τα εσωτερικά προβλήματα που έχει η Τουρκία, ώστε το μόνο που δεν θα περνούσε από το μυαλό του είναι να έρθει στην Καβάλα για διακοπές, έστω και για μία ημέρα. Έχοντας αποκλείσει λοιπόν το παράγοντα του «τυχαίου γεγονότος» παραμένει ζητούμενο τι ζητάνε οι Τούρκοι στην Καβάλα;

Για να δώσουμε απάντηση θα πρέπει να δούμε πρώτα τι στόχους είχε βάλει η Άγκυρα στη Θράκη και τι πέτυχε. Ο πληθυσμός της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είναι περίπου 560.000 άτομα, εκ των οποίων οι 145.000 είναι μουσουλμάνοι. Η αναλογία χριστιανών – μουσουλμάνων είναι 4:1 περίπου, στοιχείο που δεν θα είχε καμία αξία αν παράλληλα δεν γινόμαστε μάρτυρες μια συστηματικής προσπάθειας εκτουρκισμού όλων των μουσουλμάνων, έτσι Πομάκοι και Ρομά που δεν γνωρίζουν καν την Τουρκική, ουσιαστικά «υποχρεώνονται» και σιγά – σιγά μέσα από διάφορα οργανωμένα σχήματα διαφόρων ειδών συλλόγων, «πολιτογραφούνται» ως Τούρκοι. Αυτό επιτρέπει σε μεγάλο βαθμό στο Τουρκικό προξενείο να έχει τον πολιτικό έλεγχο των δρώμενων στην Περιφέρεια, αφού πλέον διαθέτει μια υπολογίσιμη δύναμη. Με την παρουσία δε της αγροτικής τράπεζας Ziraat Bankasi σιγά – σιγά αποκτούν και μέρος του οικονομικού ελέγχου της. Είναι γνωστή εξάλλου η πολιτική χαμηλότοκων δανείων που ακολουθεί η εν λόγω τράπεζα για να διεισδύσει αλλά και το ενδιαφέρον Τούρκων επιχειρηματικών για την αγορά ελληνικών προβληματικών επιχειρήσεων. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και μια ακόμη πτυχή στο πρόσφατο ταξίδι του κ. Νταβούτογλου, τόσο στην επίσκεψη στον Εχίνο, όσο και στην Καβάλα.
Το γενικό πρόσταγμα στην ασφάλειά του το είχαν οι Τούρκοι συνοδοί του και όχι η Ελληνική Αστυνομία, η οποία ουσιαστικά παρακολουθούσε. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι όταν χρειάστηκε να εκκενωθεί το τζαμί της Παλιάς Μουσικής για να προσευχηθεί ο κ. Νταβούτογλου το έργο το ανέλαβαν οι Τούρκοι αστυνομικοί που τον συνόδευαν….

Η παρουσία στην Καβάλα

Η τουρκική παρουσία στην Καβάλα αν και χρονολογείται εδώ και μερικά χρόνια, άρχισε να ξετυλίγεται με πιο έντονα χαρακτηριστικά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ξεκινώντας από τις αλήστους μνήμης Γιορτές Οθωμανικής Μνήμης με την ανακήρυξη των δύο Τούρκων ως επίτιμους δημότες της Καβάλας, συνεχίστηκε με τις όλο και πιο συχνές επισκέψεις των παραγόντων του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής σε Καβάλα και Ιμαρέτ και φτάνοντας μέχρι την επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου και την εξαγγελία της δημιουργίας Κέντρου Οθωμανικών Σπουδών σε συνεργασία με το Ι.Μ.Α.R.Ε.Τ.. Πολλά γεγονότα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να είναι τυχαία…

Ποια είναι τα μέχρι τώρα σημεία που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι Τούρκοι:

- Το πρώτο είναι ότι προσπαθούν συστηματικά να «δέσουν» την παρουσία τους με την Καβάλα, μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων. Πέρσι το καλοκαίρι φιλοξενήθηκε στην πόλη μας και η Ελληνοτουρκική συμφωνική ορχήστρα, με την παρουσία και του «φιλόμουσου» προξένου κ. Σαρνίτς και έκτοτε ένα πλήθος προτάσεων κατακλύζουν φορείς της Καβάλας, με προεξέχων, τον Δήμο Καβάλας για διοργάνωση από κοινού διαφόρων ειδών «πολιτιστικών εκδηλώσεων». Ο σκοπός δεν είναι άλλος από το να δημιουργήσουν στην Καβάλα ένα κλίμα όσο γίνεται πιο φιλικό προς αυτούς.
- Το δεύτερο είναι ότι προσπαθούν επίσης συστηματικά, όταν μιλάνε με παράγοντες της πόλης, να τους θυμίζουν ότι είναι στις προθέσεις τους να επενδύσουν στην Καβάλα, να φέρουν τουρίστες και εν γένει να μας βοηθήσουν σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Τι συμβαίνει, μας αγάπησαν τόσο πολύ ξαφνικά; Πολύ απλά οι Τούρκοι έχοντας καταφέρει να ελέγχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την Θράκη, πέρασαν τα νοητά σύνορα του Νέστου και προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα όσο το δυνατό πιο φιλικό κλίμα για αυτούς, στο Νομό Καβάλας. Αυτό θα τους επιτρέψει, αφενός να ξεπεράσουν το «πρόβλημα» της απουσίας μουσουλμανικής μειονότητας στο νομό μας, αφετέρου να δημιουργήσουν ένα οικείο περιβάλλον στο οποίο θα κινούνται πιο άνετα χωρίς να προκαλούν υποψίες.

Τι τους ενδιαφέρει από την Καβάλα:

- Το πρώτο που τους ενδιαφέρει είναι η συνοικία της Παναγίας και το οθωμανικό της παρελθόν. Είναι ίσως από τις λίγες περιπτώσεις που σε ένα τόσο μικρό χώρο συνυπάρχουν τόσα πολλά και καλοδιατηρημένα οθωμανικά μνημεία.
- Το δεύτερο που τους ενδιαφέρει είναι το λιμάνι της Καβάλας. Μην ξαφνιαστείτε αν στο επόμενο χρονικό διάστημα δείτε να καταφθάνουν δελεαστικότατες προτάσεις για την αξιοποίηση του νέου λιμανιού.
- Το τρίτο είναι ότι αν «ανοίξει» - και αυτό μάλλον θα γίνει σύντομα-, το κεφάλαιο της εκμετάλλευσης των πετρελαίων του Αιγαίου, η αρχή θα γίνει από εδώ. Το πρώτο κοίτασμα που θα ανοίξει, εκτός κόλπου Καβάλας θα είναι το κοίτασμα Μπάμπουρας που βρίσκεται ανατολικά της Θάσου. Λόγω εγκαταστάσεων και λόγω ύπαρξης προσωπικού με σχετική τεχνογνωσίας η Καβάλα κρατάει το «κλειδί» για τα πετρέλαια του Αιγαίου.
- Το τέταρτο είναι ότι η Καβάλα στα στρατιωτικά σχέδια της Τουρκίας, όπως αυτά που έχουν αρχίσει να διαρρέουν το τελευταίο διάστημα (σχέδιο Balyoz, Suga κ.α.) με πιθανούς στόχους στο Αιγαίο και τη Θράκη αναδεικνύεται με σημαντικό ρόλο τόσο για την άμυνα της Θράκης, όσο και τους Αιγαίου. Η Καβάλα κρατάει επίσης το «κλειδί» για την ροή στρατιωτικής στήριξης προς της Θράκη αλλά και προς το Αιγαίο. Πιο συγκεκριμένα η άμυνα των νησιών του Αιγαίου αλλά κύρια η προσβολή στόχων στα παράλια της Τουρκίας θα γίνει - σε μια πιθανή συρραξη – και με το πυραυλικό σύστημα ATACMS MGM – 104A BLOCK 1, το οποίο βρίσκεται στην 193 ΜΟΙΡΑ ΠΕΠ – ATACMS που εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΑΜΒΡΑΖΗ» στην Ελευθερούπολη. Σύμφωνα με τα σχέδια που υπάρχουν, αυτό το αυτοκινούμενο σύστημα πυραύλων που μπορεί να πλήξει στρατηγικής σημασίας στόχους σε βάθος έως 165 χλμ. μέσα στην Τουρκία, θα μετακινηθεί μέσω του λιμανιού της Καβάλας με ταχύπλοα σκάφη στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, μέσα σε λίγες ώρες. Το εν λόγω όπλο επειδή είναι επιθετικού χαρακτήρα δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμο εξοπλισμό των νησιών γιατί αυτό αντίκειται στην Συνθήκη της Λωζάννης. Μπορεί να μεταφερθεί όμως μέσα σε ελάχιστο χρόνο και να αποτελέσει επιθετικό εργαλείο. Να σημειώσουμε ότι όποιος επιθυμεί περισσότερα στοιχεία για το θέμα υπάρχει μια εξαιρετική παρουσίαση στο τεύχος Απριλίου 2011, του περιοδικού ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.


Συμπέρασμα: Οι Τούρκοι έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν (και) για την Καβάλα ένα πολύπλευρο σχέδιο, με βραχυπρόθεσμούς και μακροπρόθεσμους στόχους. Στους πρώτους είναι η δημιουργία ενός φιλικούς περιβάλλοντος γι’ αυτούς που θα τους επιτρέψει ευχέρεια κινήσεων στην περιοχή για δήθεν έρευνες ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα… Σε μια επόμενη φάση θα αρχίσουν να «στρατολογούν» - αν δεν έχουν αρχίσει να το κάνουν ήδη – άτομα για δημιουργία ενός δικτύου συνεργατών. Στην Θράκη ήδη μετράει αυτό το δίκτυο πάνω από 3.500 άτομα, όπου αμείβονται και μάλιστα καλά. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται άτομα από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, αφού όλοι βέβαια για κάποιο λόγο τούς είναι χρήσιμοι…
Στους μακροχρόνιους στόχους είναι σίγουρα η δημιουργία επιχειρήσεων κάθε είδους, ενώ παράλληλα θα αρχίσουν να ξεφυτρώνουν διάφορες κοινές πρωτοβουλίες – ερευνητικού χαρακτήρα - σε απίθανα θέματα, πολιτισμού, ιστορίας, αρχιτεκτονικής, μουσικής κ.λπ.. Όλα αυτά δεν είναι καινοφανή αφού εδώ και χρόνια συμβαίνουν στην γειτονική μας Θράκη.

Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που περνάμε και με ένα ελληνικό κράτος που έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεθούν «πρόθυμοι» να συνεισφέρουν προκειμένου να επιβιώσουν και να «συμβάλουν και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: