Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Λαός και κόμματα απαιτούν στην Κύπρο την παραίτηση του Δ.Χριστόφια



Όλοι, πλην ΑΚΕΛ, ζητούν στην Κύπρο την παραίτηση του προέδρου Δ. Χριστόφια μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση Λεμεσού, στο οποίο επιρρίπτονται κορυφαίες ευθύνες για την τραγωδία στον Κύπριο πρόεδρο που είχε εγκαταλείψει την Εθνοφρουρά στην τύχη της.

Ο Δ.Χριστόφρια, θορυβημένος από το περιεχόμενο και τις αντιδράσεις λαού και κομμάτων, συγκάλεσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο απόψε (Δευτέρα 3/10), όχι όμως στο Προεδρικό Μέγαρο (παραμένει αποκλεισμένο από αγανακτισμένους που ζητούν την «έξωσή του»), αλλά σε άλλο σημείο, κατά πάσα πιθανότητα στην οικία του στη Λευκωσία.


Πριν από λίγο μίλησε σε εκδήλωση στη Λεμεσό, είχε το θράσος να επιτεθεί στον συνντάκτη του πορίσματος λέγοντας ότι ο Π. Πολυβίου «ξέφυγε από τους όρους εντολής που του έδωσα» και ότι θα περιμένει και το πόρισμα της Κυπριακής Αστυνομίας καθώς και την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας!

Συνεργάτες του προέδρου Χριστόφια έλεγαν απόψε ότι ο κύπριος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του για να εξασφαλισθεί η ομαλότητα στην Κύπρο εν όψει και των σκληρών απευθείας διαπραγματεύσεων που διαξάγονται ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Δηλαδή είναι αποφασισμένος να παραδώσει την Κύπρο ως "κοινότητα" για να θυμηθούμε και τον μακαρίτη την αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο.

Πυρ από την αντιπολίτευση

Το κεντροδεξιό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και νικητής των τελευταίων βουλευτικών εκλογών) Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) δήλωσε ότι «είναι μονόδρομος η παραίτηση του κ. Χριστόφια» και ότι οι ευθύνες του για την έκρηξη είναι ξεκάθαρες.

Το σοσιαλιστικό κόμμα (ΕΔΕΚ) ζήτησε την παραίτηση του κ. Χριστόφια, κάνοντας λόγο και για ποινικές ευθύνες που τον βαραίνουν. Το ΕΥΡΩΚΟ ζήτησε παραίτηση του προέδρου λέγοντας ότι την ευθύνη για την τραγωδία στη ναυτική βάση φέρει ο κ. Χριστόφιας.

Αντιθέτως, το κυβερνών (κομουνιστικό κόμμα) ΑΚΕΛ είπε ότι «το ύφος του κ. Πολυβίου θύμιζε διάγγελμα» και έθεσε θέμα τεκμηρίωσης των ισχυρισμών που αναφέρονται στο πόρισμα. Διερωτήθηκε μάλιστα «από πού πηγάζει η βεβαιότητα του κ. Πολυβίου ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας γνώριζε για την επικινδυνότητα του φορτίου».

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου που ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρίνεται σχεδόν αποκλειστικά υπεύθυνος για μία υπόθεση που έχει συγκλονίσει ολόκληρη την Κύπρο.

Το κυπριακό σύνταγμα προβλέπει ότι σε περίπτωση παραίτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε αναλαμβάνει ως προεδρεύων ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος σε διάστημα 40 ημερών προκηρύσσει εκλογές.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: