Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΙΣ

Διαβάστε και συγκρίνετε το ακριβώς με το σήμερα και με την εποχή μας. Αυτά γράφτηκαν 100 χρόνια πρίν....

"Το πρώτο πράγμα που κάνει μια κυρίαρχη χώρα σε μια άλλη όταν την καταλαμβάνει, είναι να εξαγοράσει τον τύπο της ώστε να τον ελέγχει πλήρως και μέσω αυτού να ελέγχει τον κόσμο και να καθοδηγεί την γνώμη του. Έτσι ακριβώς έκανε και η Γερμανία στην Τουρκία, η οποία είναι η πρώτη διδάξασα σε αυτά. Μέσα σε μια νύχτα κατάφερε και αγόρασε το μεγαλύτερο ποσοστό των εφημερίδων, ακόμη και να επηρεάσει αρκετούς από τους ξένους ανταποκριτές. Έτσι κατάφερε να κάνει εχθρό ολόκληρο τον τούρκικο λαό και να τους ξεσηκώσει εναντίων των Ελλήνων και των Αρμενίων. Την ίδια στιγμή όλες έγραφαν διθυράμβους για τον Κάιζερ. Ακόμη και όσες μέχρι εχθές ήταν οι πιο δυσκολόπιστες εναντίων του. Έτσι, οι τούρκοι χειραγωγήθηκαν χωρίς να το καταλάβουν και οι πραγματικοί τους εχθροί έγιναν φίλοι τους, ενώ όσοι βοηθούσαν την οικονομία της Αυτοκρατορίας (Οθωμανικής), δηλαδή οι πιο καλοί της υπήκοοι Έλληνες και Αρμένιοι, που ήταν και οι μόνοι που πλήρωναν φόρους, έγιναν ξαφνικά εχθροί της. Ο Κάιζερ, ένας χριστιανός, έγινε προστάτης των <κατατρεγμένων> μουσουλμάνων. Οι εφημερίδες καλούσαν τους μουσουλμάνους σε Τζιχάντ (ιερό πόλεμο ) προς όλους, αλλά ποτέ ενάντιων των Γερμανών, οι οποίοι παρουσιαζόταν πάντοτε ως σωτήρες. Πράγματι, οι Γερμανοί είναι ικανοί για όλα και αν δεν έδωσαν αυτοί την εντολή για να γίνουν οι σφαγές και τα επεισόδια, τουλάχιστον δεν έκαναν τίποτε για να τα εμποδίσουν, παρόλο που μπορούσαν." 

... Χένρι Μόργκενταου, Αμερικανός Πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη. Απόσπασμα από το βιβλίο του "Τα μυστικά του Βοσπόρου".



..............................................................................................................
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Henry Morgenthau crop.jpg
Ο Ερρίκος Μοργκεντάου (αγγλ. Henry Morgenthau, 1856-1946) ήταν Αμερικανός δικηγόρος και διπλωμάτης που συνδέθηκε στενά με το Προσφυγικό ζήτημα. Γεννήθηκε το 1856 στο Μανχάιμ της Γερμανίας και το 1865 μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Το 1877 αποφοίτησε από τη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια όπου και άρχισε να δικηγορεί. Το 1913 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον τον διόρισε πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη όπου και υπηρέτησε μέχρι το 1916. Στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ο Ε. Μοργκεντάου χειρίστηκε πολλά διπλωματικά ζητήματα των Συμμάχων της Αντάντ με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, παρακολουθώντας όμως στενά το κίνημα και την άνοδο των Νεοτούρκων καθώς και τις συνεχείς και διογκούμενες διώξεις των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου.
Το 1920 τοποθετήθηκε πρέσβης στο Μεξικό και τρία χρόνια μετά το 1923, μετά τη μικρασιατική καταστροφή, η Κοινωνία των Εθνών τον διόρισε Πρόεδρο στην Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων στην Αθήνα. Αργότερα ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Γενικά ο Ε. Μοργκεντάου κατεχόμενος από φιλελεύθερες πεποιθήσεις υπήρξε ακριβοδίκαιος στις κρίσεις του που συμπεριέλαβε στα απομνημονεύματά του σχετικά με τις διώξεις, την εξόντωση και τον εξανδραποδισμό του Μικρασιατικού και περισσότερο του Ποντιακού Ελληνισμού, τα οποία περιγράφει ειδικότερα στα συγκροτούμενα εξ Ελλήνων "εργατικά τάγματα του Καυκάσου" που τελικά και χάθηκαν.
Από το συγγραφικό του έργο ξεχωρίζουν "Τα μυστικά του Βοσπόρου" και "Η αποστολή μου στην Ελλάδα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: