Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Προειδοποίηση Μόσχας σε Ερντογάν για το Βόσπορο: "Να σεβαστείς τη Συνθήκη για τα Στενά"




Η Ρωσία προειδοποίησε το Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σεβαστεί την Συνθήκη του Μοντρέ , η οποία διέπει τον έλεγχο των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων। Η προειδοποίηση έχει να κάνει με το “τρελό” σχέδιο Ερντογάν για τη δημιουργία “δεύτερου Βόσπορου”

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία Βλαντιμίρ Ιβανόφσκι είπε στην Hürriyet ότι εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς προβλέπει το έργο και δεν θέλησε να επιβεβαιώσει πληροφορίες που λένε ότι θα χρηματοδοτηθεί από ρωσικές εταιρείες.

"Για να υπάρξει ένα σχόλιο, θα πρέπει να γνωρίζουμε περισσότερα για το έργο. Αλλά ακόμη και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει πολλές πληροφορίες σχετικά με αυτό. Βρισκόμαστε στο στάδιο της συλλογής πληροφοριών ", δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης,οποίος έθεσε και ένα λογικό ερώτημα.Πως θα αποδόσει οικονομικά το κανάλι που οραματίζεται να ανοίξει ο Ερντογάν;

«Περισσότερα πλοία που περνούν σημαίνει περισσότερα έσοδα από τα τέλη διέλευσης. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να είναι κερδοφόρα μία επένδυση. Αλλά αν είναι ελεύθερη διέλευση μέσω του Βοσπόρου, τότε γιατί ο καθένας θα χρησιμοποιήσει αυτό το κανάλι; " είπε ο Ρώσος πρεσβευτής . "Όπως βλέπετε, είμαστε σήμερα αντιμέτωποι με περισσότερα ερωτήματα από απαντήσεις."



Η Συνθήκη του Μοντρέ του 1936 δίνει η Τουρκία τον πλήρη έλεγχο στα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων αλλά εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των πλοίων σε καιρό ειρήνης। Περιορίζει σημαντικά το πέρασμα των μη τουρκικών πολεμικών πλοίων. Οι όροι της σύμβασης ήταν η πηγή διαμάχης για χρόνια , κυρίως όσον αφορά τη στρατιωτική πρόσβασης της Σοβιετικής Ένωσης προς τη Μεσόγειο.
http://pisoapothnkoyrtina.blogspot.com/2011/04/blog-post_1733.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: