Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Αυτοβελτίωση με καλύτερη επικοινωνία.

Η ανάγκη για αυτοβελτίωση κρίνεται επιτακτική. Ένας από τους τρόπους αυτοβελτίωσης είναι αυτός της χρησιμοποίησης της γλώσσας μας καθώς αποτελεί καθημερινό και βασικό μέσον επικοινωνίας μεταξύ μας. Γιά να το επιτύχουμε όμως αυτό, το οποίο είναι κατά τα άλλα πολύ εύκολο, είναι να ¨ανταλλάξουμε¨ τις λέξεις που χρησιμοποιούμε πιο συχνά, με άλλες που τις χρησιμοποιούμε λιγότερο και να τις προσθέσουμε στο λεξιλόγιο μας.

Επιτυγχάνουμε έτσι την άμεση και καλύτερη, όπως και ποιοτικότερη επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, πρώτον επειδή ¨αναγκαζόμαστε¨ να σκεπτόμαστε και δεύτερον επειδή γνωρίζουμε πλέον πως ότι λέμε είναι ότι πραγματικά εννοούμε. Είναι εύκολη η οδός του τεμπέλη η οποία δηλώνει ανοικτα πως ¨εγώ δεν διαβάζω η βαριέμαι¨. Εδώ όμως δέν πρόκειται για κάτι που θα σε αναγκάσει κάποιος να διαβάσεις, αλλά για κάτι που θα σε κάνει να σκέπτεσαι και με αυτό τον τρόπο να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλο σου με σκοπό την βελτίωση της αντιληπτικότητας σου και να ¨ανέβεις επίπεδο¨.

Παρακάτω σου δίνω κάποια πολύ απλά παραδείγματα τα οποία προϋποθέτουν μόνον την δική σου θέληση. Ειδάλλως μείνε στο ίδιο επίπεδο με όσους κοροϊδεύεις και ζητούν αλλαγή των πάντων, χωρίς να κινήσουν ούτε το δακτυλάκι τους. Με άλλα λόγια ¨συν Αθηνά και χείρα κίνει¨. Δυστυχώς δεν μπορώ να σου ανοίξω το κεφάλι και βάλω μέσα τις γνώσεις του κόσμου. Γνωρίζω πως ακόμη και αυτό να μπορούσα, μάλλον θα ¨βαριόσουν¨ να έρθεις μέχρι το σπίτι μου για να σου τα εναποθέσω. Γίνε επιτέλους υπεύθυνος των πράξεων σου. Όλα εξαρτώνται καθαρά και μόνον από την δική σου θέληση.
Ελπίζω τελικά, και σκοπός μου είναι, να καταλάβεις πως δεν χρησιμοποιώ εγώ ¨δύσκολες¨ λέξεις, αλλά πως εσύ είσαι ο τεμπέλης.

Βασικός κανόνας της Ελληνικής γραμματικής ¨Τα ξένα κύρια ονόματα ΔΕΝ κλείνονται¨.
Πχ… Η Άτλαντα, της Άτλαντα κλπ, και όχι της Ατλάντας(μέγα λάθος κυρίως των τηλεπαρουσιαστών και των δημοσιοκάφρων). Κάποιος θα ρωτήσει (βλακωδώς)……….. και τότε γιατί λέμε της Νέας Υόρκης? Απάντηση ….. διότι είναι Ελληνοποιημένη η ονομασία της πόλης σε αυτή την περίπτωση. Διαφορετικά θα έπρεπε να πούμε της New York. Άλλο παράδειγμα είναι το Πεκίνο, του Πεκίνου κλπ. Κανονικά η πόλη λέγεται Πέι τζίν.

Μερικές λέξεις πρός ¨αντικατάσταση¨ κατά περίπτωση και όχι απαραίτητα πάντοτε.

Πιστεύω = αποδέχομαι, άρα καλύτερο το θεωρώ η το νομίζω η το ¨έχω την άποψη¨, διότι για τίποτα δεν είμαστε σίγουροι (δεν μιλώ για θρησκείες, εκεί εξαρτάται από την αντιληπτικότητα του καθενός). Μιλώ για οτιδήποτε άλλο.

Διαβάζω, αναγιγνώσκω, μελετώ ….. αναφέρονται στο ίδιο αντικείμενο, όπως είναι το βιβλίο, αλλά με τόσο διαφορετικές έννοιες μεταξύ τους. Αν προσέξετε, η μόνη λέξη που χρησιμοποιείτε σήμερα είναι η πρώτη για όλες τις έννοιες. Έτσι δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά κάνει το άτομο που ρωτάμε και σαφώς και αντιλαμβανόμαστε το πόσο σοβαρό είναι αυτό που κάνει εκείνη την στιγμή.

Θέλω ….. ¨Επιθυμώ¨ η ¨θα μπορούσα να έχω¨ η ¨μήπως είναι εύκολο¨ κλπ.

Ξέρω ….. ¨Γνωρίζω¨

Καταλαβαίνω …. ¨Θεωρώ¨ πως, η κατά περίπτωση ¨αντιλαμβάνομαι¨ η νομίζω ότι γνωρίζω.

Με σιγουριά ….. ¨Δεδομένου¨ πως η οτι

Αυτό είναι καλύτερο …….. ¨Προτιμότερο¨ θα ήταν η είναι

Βαλε και αυτό ….. ¨Πρόσθεσε¨ και αυτό

Φτιάξε το ….. ¨Διόρθωσε¨ το

Πάντα ….. ¨Πάντοτε¨

Από τώρα …. ¨Άμεσα¨


Δεν θα ήθελα να προσθέσω και άλλα παραδείγματα, τουλάχιστον όχι για τώρα. Καλό θα είναι νομίζω, το μάθημα να αρχίσει από τώρα και να θυμάστε πως ο καλύτερος δάσκαλος είναι ο εαυτός μας. Μη περιμένουμε να αλλάξουμε τους άλλους χωρίς να αλλάξουμε εμείς πρώτα. Κάντε το παράδειγμα με τις λέξεις και σας υπόσχομαι πως ο ¨δάσκαλος¨ σας θα δει την διαφορά όταν θα έχετε κάποια σοβαρή συζήτηση. Όπως έλεγε πρώτος ο Πλάτων και έπειτα ο Γκάντι, ¨Είμαστε οι αλλαγές που θέλουμε να δούμε στον κόσμο¨
Καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: