Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας στην Καβάλα

Την Τρίτη το πρωί σε μια σύντομη επίσκεψη ολίγων ωρών αλλά μεγάλης σημασίας ο Αλί Μπαμπατζάν θα είναι στην πόλη μας


Σχεδόν έξι μήνες μετά την περίφημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην Καβάλα, επισκέπτεται την πόλη μας τώρα και συγκεκριμένα το πρωί της Τρίτης 30 Αυγούστου, ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας με αρμοδιότητα την οικονομία και αντιπρόεδρος
της Κυβέρνησης της γείτονος Αλί Μπαμπατζάν. Οι δυο τούρκοι υπουργοί καθόλου τυχαία επισκέπτονται μέσα σε ένα χρόνο την Καβάλα ακολουθώντας ακριβώς το ίδιο δρομολόγιο. Συγκεκριμένα ο κ. Μπαμπατζάν αφού περάσει από την Θράκη για να συνεορτάσει με τους μουσουλμάνους της Ξάνθης και της Κομοτηνής το Ραμαζάν Μπαϊράμ, θα σταθεί για λίγες ώρες στην Καβάλα και στη συνέχεια θα φύγει για τη Θεσσαλονίκη.

Οι Μουσουλμάνοι αυτές τις μέρες γιορτάζουν το Ραμαζάν Μπαϊράμ, μια γιορτή ιδιαίτερης σημασίας για όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, αφού λόγω της νηστείας (Ραμαζάνι) που κρατάει 30 μέρες και φέτος γιορτάζεται από 1 – 30 Αυγούστου, επέρχεται ο εξαγνισμός και το Μπαϊράμ (30 Αυγούστου). Ο κ. Μπαμπατζάμ την τελευταία ημέρα του εορτασμού, στην κορύφωση των τελετών επέλεξε να είναι στην Καβάλα, για να ακολουθήσει τα βήματα ίσως του συναδέλφου του κ. Νταβούτογλου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Μπαμπατζάν θα επισκεφτεί το Ιμαρέτ, το σπίτι του Μωχάμεντ Άλη – στο οποίο στεγάζεται και το Κέντρο Ιστορικών Οθωμανικών Σπουδών) και φυσικά το τζαμί της Παλιάς Μουσικής (Τζαμί Χαλίλ Μπέη) για να γιορτάσει και να προσκυνήσει και αυτός στην γιορτή του Μπαϊράμ. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά το ναμάζι (προσευχή) του κ. Νταβούτογλου στον εν λόγω χώρο, πλήθος τούρκων τουριστών το επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά αυτό το διάστημα για να πράξουν το ίδιο, δηλαδή προσεκτικά και διακριτικά να κάνουν την προσευχή τους, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο, το χώρο που είναι σήμερα ένα μνημείο του παρελθόντος σε ιερό τόπο προσκυνήματος. Παραβλέποντας βέβαια και το γεγονός ότι ακριβώς από κάτω η αρχαιολογική σκαπάνη έχει ανασκάψει τα ερείπια του ιερού ναού της Αγ. Παρασκευής. Χριστιανικού ναού που χρονολογείται στα τέλη της εποχής της Νεαπόλεως και τις αρχές της περιόδου που η πόλη έφερε την Χριστώνυμος ονομασία, Χριστούπολις.


Ο Μπαμπατζάν και οι μουσουλμάνοι της Θράκης

Το Δεκέμβρη του 2007 ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, είχε αποκαλέσει Τούρκους αδερφούς τα μέλη της μειονότητας σε Ξάνθη και Κομοτηνή και τους είχε καλέσει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους ακόμη και στη Χάγη.
Μάλιστα η «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων της Δυτικής Θράκης» και το γνωστό από την εγχώρια δραστηριότητα «Ουράνιο Τόξο», ως εκπρόσωποι, διοργάνωσαν από κοινού με τους Πράσινους - Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - Ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Ανύπαρκτες Μειονότητες στην Ελλάδα: Τούρκοι της Δυτικής Θράκης και Μακεδόνες».

Η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι γνωστό ότι επιχειρείται να χειραγωγηθεί πλήρως από την Άγκυρα, μέσω κυρίως του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή. Ωστόσο, εδώ και αρκετά χρόνια έχουν ξεκινήσει προσπάθειες από το εξωτερικό, προκειμένου να υπάρξει αναγνώριση τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει τοποθετήσει τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα της Άγκυρας, αναφορικά με τις σχέσεις της με την Αθήνα.

Η θρησκευτική έννοια του Ραμαζανιού

Το Ραμαζάνι, τον ένατο μήνα του μουσουλμανικού ημερολογίου, είναι μια υποχρεωτική περίοδος νηστείας προς τιμή του προφήτη Μωχάμετ για την πρώτη «αποκάλυψη» του Κορανίου. Η γιορτή αρχίζει με τη νηστεία, κάτι ανάλογο όπως η 40ήμερη νηστεία των χριστιανών. Οι μουσουλμάνοι όμως δεν τρώνε από τις 5 (Σαχούρ) το πρωί τίποτε, ούτε πίνουν νερό, μέχρι τις 5 το απόγευμα, οπότε είναι ελεύθεροι να φάνε ότι θέλουν (Ιφτάρ) Οι Μουσουλμάνοι, κατά τη διάρκεια της νηστείας τους, απέχουν από την τροφή και το νερό, το κάπνισμα, τις ύβρεις, τη σεξουαλική επαφή από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου. Επίσης κάνουν επιπλέον 20 μετάνοιες και 2 γεύματα ελεημοσύνης (Τσιτρέ).

Πηγή: Εφημερίδα Χρονόμετρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: