Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Η Νέμεσις



Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε – μετά από αυτό της χρεωκοπίας - είναι αυτό των γενικεύσεων, του είδους «όλοι οι επιχειρηματίες είναι απατεώνες», «ο εργαζόμενος έχει πάντα δίκιο», «όλοι οι εφοριακοί τα παίρνουν», «όλοι οι λαθρομετανάστες είναι καλοδεχούμενοι»… Θα σταθούμε στο τελευταίο γιατί πλέον φτάνει ο καιρός να δούμε τι συνέπειες συσσωρεύει αυτή η επιπόλαια και ανόητη πρακτική. Πρώτα απ’ όλα η παραχώρηση πολιτικού ασύλου, η ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία και η ανθρώπινη διαβίωσή τους είναι θέμα ηθικής τάξης και απόδειξης ανθρωπισμού. Οφείλουμε να το ξεκαθαρίσουμε αυτό για να αποφύγουμε παρανοήσεις και απλουστεύσεις που δημιουργούν παρανοήσεις.

Ωστόσο για να μπορέσει μια χώρα – και μάλιστα υπό καθεστώς πτώχευσης να τα προσφέρει αυτά – θα πρέπει κάποιος να εξετάσει το τι δύναται να προσφέρει και με βάση αυτό να εκπονήσει ένα σχέδιο. Αν μπορούμε να εντάξουμε και να προσφέρουμε άσυλο και νομιμοποίηση σε 500.000 ή 600.000 μετανάστες, να είναι αυτός ακριβώς ο αριθμός και ούτε ένας παραπάνω. Η όποια υπέρβαση ή η απουσία κριτηρίων αξιολόγησης των μεταναστών που θα περάσουν την πόρτα μας, λειτουργεί αποσταθεροποιητικά τόσο για την κοινωνία υποδοχής, όσο και για τους ίδιους τους μετανάστες.

Αν ο σκοπός ορισμένων είναι να γίνει όλη η χώρα ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης δεν απέχουν πολύ από το να το πετύχουν. Με τα δυτικά σύνορα της χώρας ερμητικά κλειστά και τα ανατολικά να είναι ξέφραγο αμπέλι, είναι θέμα χρόνου να βρεθούμε σε λίγο, ημεδαποί και αλλοδαποί, στην ίδια μοίρα, αυτή της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της πείνας. Δεν απέχουμε πολύ από το να χαρακτηριστούμε όλοι ως λαθρομετανάστες. Αυτή η κατάσταση σίγουρα κάποιους εξυπηρετεί, από την μία η διάβρωση κάθε έννοιας τάξης και οργάνωσης και από την άλλη η οικονομική πολιτική του μνημονίου, έχουν πετύχει σε μεγάλο βαθμό την μετατροπή μας σε μια αγελαία κατάσταση. Ωστόσο μην έχουν την εντύπωση ότι γι’ όλα αυτά θα μείνουν ατιμώρητοι. Η μετατροπή μιας χώρας σε χώρο και ενός έθνους σε αγέλη δεν μπορεί να μείνει πράξη ατιμώρητη.

Η νομοτέλεια των ηθικών κανόνων – όπως υποστηρίζει και σωστά ένας φίλος – θα λειτουργήσει, χωρίς περιορισμούς χρόνου και τόπου, και η Νέμεσις θα πέσει επάνω σε όλους αυτούς που κατήργησαν κάθε έννοια ηθικής και δικαίου. Επ’ αυτού μην έχει κανείς αμφιβολία, υπομονή χρειάζεται.

Υ.Γ. Όσο γι’ αυτούς που αναρωτιούνται τι θα κάνουμε τους λαθρομετάναστες που πλεονάζουν, η απάντηση είναι απλή, θα τους ανοίξουμε τα δυτικά σύνορα και θα τους στείλουμε στην Ευρώπη. Αν δεν μας απατάει η ιστορική μας μνήμη η αποικιοκρατία των ευρωπαϊκών δυνάμεων έβαλε τις βάσεις για να υπάρχει σήμερα το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
Αναρτήθηκε από ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ

Εσένα τη Νέμεση καλώ,
τη βασίλισσα την πανίσχυρη,
μέσω της οποίας αποκαλύπτονται οι πράξεις των θνητών ανθρώπων,
την αιώνια, την αξιοσέβαστη, με την απεριόριστη όραση,
εκείνη που αγαλιάζει με το ορθό και το δίκαιο
[...]σε κάθε θνητό είναι γνωστή η επιρροή σου,
και οι άνθρωποι βογγούν πίσω από τα δίκαια δεσμά σου,
γιατί κάθε σκέψη καλά κρυμμένη στο μυαλό,
ξεκάθαρα αποκαλύπτεται στη θέα σου.
[...] Έλα ευλογημένη και ιερή Θεά, εισάκουσε την προσευχή μου,
και βάλε στη φροντίδα σου τη ζωή του πιστού σου,
την αγαθοεργή σου βοήθεια δώσε στην ώρα της ανάγκης,
και άφθονη ισχύ στη δύναμη της λογικής,
τις σκέψεις τις ασεβείς, τις αλαζονικές και τις χαμερπείς διώξε μακριά.

–Ορφικός Ύμνος 61 στην Νέμεσι

Δεν υπάρχουν σχόλια: