Γεγονότα
1467: Θαύμα στο Τζενατζάρο της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για τον Άγιο Μάρκο, σε ένα φρεσκοσοβατισμένο τοίχο του ναού εμφανίζεται μια νωπογραφία της Παναγίας με τον Χριστό, αφού προηγουμένως ο χώρος καλύφθηκε από ένα σύννεφο. Από τότε γιορτάζεται η Παναγιά η Καλοσυμβουλεύτρα (Mater boni consilii).
1478: Μέλη της αντίπαλης οικογένειας των Πάτσι, σκοτώνουν μέσα στον καθεδρικό ναό της Φλωρεντίας τον αδελφό του κυβερνήτη της πόλης και συγκυβερνήτη της Τζουλιάνο των Μεδίκων.
1514: Ο Κοπέρνικος κάνει τις πρώτες παρατηρήσεις του για τον πλανήτη Κρόνο.
1532: Ο σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής διασχίζει με τα στρατεύματά του την Ουγγαρία με κατεύθυνση τη Βιέννη.
1607: Άγγλοι άποικοι προσεγγίζουν τις περιοχές του ακρωτηρίου Χένρι της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, προχωρούν προς τον ποταμό Ρίβερ και ιδρύουν την Τζέιμστάουν, τον πρώτο μόνιμο αγγλικό οικισμό στη Β. Αμερική.
1755: Ανοίγει το πρώτο ρωσικό πανεπιστήμιο, στη Μόσχα.
1763: Ο Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ λαμβάνει σύνταξη 600 γκίλντερ από την αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία.
1779: O Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ολοκληρώνει στο Ζάλτζμπουργκ τη Συμφωνία αρ. 33 Κ319.
1783: Ο 13χρονος Μπετόβεν διορίζεται ως πιανίστας στη βασιλική ορχήστρα της Βόννης.
1784: Η όπερα του Αντόνιο Σαλιέρι «Δαναΐδες» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1786: Δημοσιεύεται η σύνθεση του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ «Παραλλαγές στο Lison Dormait του Νικολά Ντεσέντ».
1821: Επαναστατικά τμήματα από τα περίχωρα της Αττικής, υπό τον Δήμο Αντωνίου, εισέρχονται στην Αθήνα και υψώνουν τη Σημαία της Επανάστασης. Οι Τούρκοι κλείνονται στην Ακρόπολη και αρχίζει η πολιορκία τους.
1821: Σημαντική επιτυχία Ψαριανών και Υδραίων καπεταναίων (Ι. Τομπάζης, Ν. Αποστόλης, Γ. Σαχτούρης, Α. Τσαμαδός κ.ά.) στα ανοιχτά της Χίου. Βυθίζουν τουρκικό πλοίο και αιχμαλωτίζουν ένα άλλο.
1825: Ο Ιμπραήμ με 11.000 πεζούς και 800 ιππείς κυριεύει τη Σφακτηρία, την οποία υπεράσπιζαν μόνο 1.500 Έλληνες. Πέφτουν μαχόμενοι ο Υπουργός Στρατιωτικών Αναγνώστης Παπαγεωργίου (Αναγνωσταράς) και ο φιλέλληνας Σανταρόζα, μαζί με άλλους 350 Έλληνες.
1830: Το Κοντσέρτο για βιολί αρ. 4 του Νικολό Παγκανίνι κάνει πρεμιέρα στη Φραγκφούρτη.
1831: Δημοσιεύεται ο πρώτος νόμος περί τύπου στην Ελλάδα, που εγείρει θύελλα διαμαρτυριών κατά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.
1835: Η «Μεγάλη Πολωνέζα», έργο 22, του Φρεντερίκ Σοπέν κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1841: Ο Φρεντερίκ Σοπέν δίνει συναυλία στο Σαλ Πλεγιέλ των Παρισίων. Παρουσιάζει τα έργα του: «Μαζούρκα» έργο 41, «Μπαλάντα» έργο 38, «Σκέρτσο» έργο 39 και «Πολωνέζα» έργο 40/1. Μεταξύ των θεατών περιλαμβάνονται ο Ευγένιος Ντελακρουά, ο Χάινριχ Χάινε, ο Φραντς Λιστ και ο Εκτόρ Μπερλιόζ και η Γεωργία Σάνδη.
1846: Η σύνθεση «Fidelen-Polka» του Γιόχαν Στράους υιού κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1856: Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ παίζει και τραγουδά ενώπιον φίλων του στη Ζυρίχη αποσπάσματα από την όπερα «Βαλκυρίες». Ο επιχειρηματίας Ότο Βέσεντονκ ενθουσιάζεται και του προσφέρει 250 φράγκα, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο.
1862: Η οπερέτα του Ζουπέ «Die Kartenaufschlägerin» κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1862: Η «Φαντασία σε Ντο» του Σεζάρ Φρανκ κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1865: Πυροβολείται και τραυματίζεται θανάσιμα ο ηθοποιός Τζον Γουίλκς Μπουθ, λίγο πριν τον συλλάβουν ως υπεύθυνο για τη δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν.
1868: Ρεθυμνιώτες επαναστάτες νικούν τους Τούρκους του Μεχμέτ πασά στο χωριό Πρασές Ρεθύμνου.
1886: Οι στόλοι Αγγλίας και Ρωσίας αποκλείουν τα ελληνικά παράλια. Αιτία του αποκλεισμού είναι η άρνηση της κυβέρνησης Θεόδωρου Δηλιγιάννη να διατάξει αποστράτευση και να σταματήσει τις πολεμικές προετοιμασίες κατά της Τουρκίας.
1891: Ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι φτάνει στη Νέα Υόρκη για σειρά εμφανίσεων.
1895: Η σύνθεση του Έντβαρντ Γκριγκ «Παιδικά Τραγούδια», έργο 61, κάνει πρεμιέρα στην Κοπεγχάγη.
1897: Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις, υπό τον Ετέμ πασά, νικούν τις ελληνικές δυνάμεις και καταλαμβάνουν το Βελεστίνο. (Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897)
1899: Ο Σιμπέλιους παρουσιάζει δύο νέα έργα του στο Ελσίνκι, τη Συμφωνία αρ. 1 και το «Τραγούδι των Αθηναίων» (Atenornes sång).
1900: Πανελλήνια πρεμιέρα της όπερας του Τζιάκομο Πουτσίνι Μποέμ από το Ελληνικό Μελόδραμα του Διονυσίου Λαυράγκα στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών.
1902: Η ποδοσφαιρική ομάδα του Μάντσεστερ Νιούτον Χιθ μετονομάζεται σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
1912: Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τη Ρόδο, ενώ αναμένεται η κατάληψη κι άλλων νησιών του Αιγαίου.
1919: Πραγματοποιείται το 2ο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), μετέπειτα ΚΚΕ.
1924: Ο Μορίς Ραβέλ παρουσιάζει στο Λονδίνο δύο νέα έργα του, το «Tzigane, Rapsodie de concert» και το «Ronsard à son âme».
1925: Ο Παναθηναϊκός δίνει το πρώτο διεθνές παιχνίδι του εναντίον της γιουγκοσλαβικής ομάδας Βιτόρια Ζάγκρεμπ, αποσπώντας ισοπαλία 1-1.
1926: Ιδρύεται και επισήμως ο ΠΑΟΚ, με την έγκριση του καταστατικού του από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
1929: Βρετανοί πιλότοι πραγματοποιούν, για πρώτη φορά χωρίς ενδιάμεση στάση, το ταξίδι Λονδίνο - Ινδία, απόστασης 4.130 μιλίων.
1930: Με πρόταση του νέου υπουργού Παιδείας, Γεωργίου Παπανδρέου, ψηφίζεται ο νόμος περί ίδρυσης Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα. Πρώτος σκηνοθέτης διορίζεται ο Μιλτιάδης Λιδωρίκης.
1933: Ιδρύεται η μυστική αστυνομία του ναζιστικού καθεστώτος στη Γερμανία, γνωστότερη με τα αρχικά Γκεστάπο (Geheime Staatspolizei).
1933: Καθιερώνεται η δικαστική τήβεννος για τους έλληνες εφέτες και αρεοπαγίτες, κατά την ώρα της άσκησης του λειτουργήματός τους.
1936: Ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς ολοκληρώνει την 4η Συμφωνία του.
1937: Η γερμανική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει και καταστρέφει τη βασκική πόλη της Γκουέρνικα (Γκερνίκα) στην Ισπανία. Από αυτό το τραγικό γεγονός, ο Πάμπλο Πικάσο εμπνέεται τον πίνακά του Η Καταστροφή της Γκουέρνικα.
1939: Η βρετανική κυβέρνηση καθιερώνει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, μπροστά στη σοβαρότητα της διεθνούς κατάστασης.
1941: Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τον Μαραθώνα και την Πάτρα.
1941: Εξόριστοι κρατούμενοι του Άι-Στράτη επιχειρούν να δραπετεύσουν. Η φρουρά σκοτώνει τρεις απ' αυτούς, ενώ οι υπόλοιποι παραδίδονται στους Γερμανούς, οι οποίοι δύο μέρες αργότερα θα καταλάβουν το νησί.
1942: 1549 ανθρακωρύχοι σκοτώνονται από έκρηξη σε ορυχείο στη Μαντζουρία της Κίνας, στο χειρότερο δυστύχημα αυτού του είδους.
1944: Ανασχηματίζεται η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση στο Κάιρο και πρωθυπουργός ορκίζεται ο Γεώργιος Παπανδρέου, με αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.
1944: Έλληνες αντάρτες και Βρετανοί κομάντος απαγάγουν στην Κρήτη το διοικητή της φρουράς του νησιού, γερμανό στρατηγό Κράιπε, και τον μεταφέρουν στη Μέση Ανατολή.
1945: Ο γάλλος στρατάρχης Ανρί Πετέν, αρχηγός της κυβέρνησης του Βισί που συνεργαζόταν με τους Ναζί, συλλαμβάνεται και κατηγορείται για εσχάτη προδοσία.
1953: Η Συμφωνία αρ. 1 του Τσαρλς Άιβς κάνει πρεμιέρα στην Ουάσιγκτον.
1958: Ολοκληρώνεται και δημοσιεύεται σε συνέχειες στην εφημερίδα «Ακρόπολη» το «Μυθιστόρημα των 4», που έγραψαν κατά σειρά οι Στράτης Μυριβήλης, Μ. Καραγάτσης, Άγγελος Τερζάκης και Ηλίας Βενέζης.
1960: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής θεμελιώνει το φράγμα του Νέστου.
1962: Ο αμερικανός πύραυλος «Ρέιντζερ 4», που εκτοξεύτηκε πριν από τέσσερις μέρες, συντρίβεται στην αθέατη πλευρά της Σελήνης.
1964: Δύο κράτη της Αφρικής, η Τανγκανίκα και η Ζανζιβάρη, ενώνονται και σχηματίζουν την Τανζανία.
1965: Η σύνθεση του Ντμίτρι Σοστακόβιτς «Πέντε περικοπές» για ορχήστρα, έργο 42, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1965: Η αστυνομία στο Λόντον του Καναδά διακόπτει συναυλία των Rolling Stones, λόγω επεισοδίων.
1966: Απορρίπτεται πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Στέφανου Στεφανόπουλου.
1966: Η Ντάστι Σπρίνγκφιλντ ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι, «You Don't Have To Say You Love Me».
1968: Δύο έργα του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Λονδίνο: ο κύκλος τραγουδιών Αγάπη και Θάνατο» σε ποίηση Λορέντζου Μαβίλη και Οιδίπους Τύραννος για ορχήστρα εγχόρδων. Ο συνθέτης δεν παρίσταται, καθώς βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό από τη χούντα.
1968: Η σύνθεση του Χένρικ Γκόρετσκι Μονόλογοι κάνει πρεμιέρα στο Δυτικό Βερολίνο.
1969: Ο δίσκος με τη μουσική του ροκ μιούζικαλ Hair ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών.
1970: Ιδρύεται ο Διεθνής Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
1972: Ο αργεντινός ποδοσφαιριστής Αντόνιο Άλσιμπαρ υπογράφει στον Ολυμπιακό του Νίκου Γουλανδρή, παρουσία του χουντικού γενικού γραμματέας Αθλητισμού, Κώστα Ασλανίδη. Για να τηρηθούν τα προσχήματα, «βαφτίζεται» ομογενής με το ελληνικό όνομα Αντώνης Αλχιμάρης.
1972: Η σύνθεση του Ιάννη Ξενάκη «Λήναια - Αγών» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1975: Ο σοσιαλιστής ηγέτης Μάριο Σοάρες αναλαμβάνει την πρωθυπουργία στην Πορτογαλία, μετά την κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος Σαλαζάρ.
1980: Οι Blondie ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Call Me».
1980: Οι Beat κυκλοφορούν τη μεγάλη επιτυχία τους Mirror In The Bathroom. Είναι το πρώτο ψηφιακό σινγκλ που κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία.
1982: Ένας άνδρας που οπλοφορεί κλέβει την πολυτελή Πόρσε του Ροντ Στιούαρτ, που είναι παρκαρισμένη έξω από ένα κατάστημα της Χόλιγουντ Μπούλεναρντ στο Λος Άντζελες.
1984: Ο Μάικ Μακάρτνεϊ (αδελφός του Πολ) αποκαλύπτει άγαλμα των Beatles, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Τζον Ντάμπλντεϊ, στα εγκαίνια εμπορικού κέντρου στο Cavern Walks του κεντρικού Λίβερπουλ. Μεταξύ των προσκεκλημένων και η πρώτη σύζυγος του Τζον Λένον, Σίνθια.
1986: Πυρηνική καταστροφή στο Τσερνομπίλ της Σοβιετικής Ένωσης (Ουκρανία), το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.
1986: Οι Roxy Music ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Street Life - 20 Greatest Hits».
1986: Οι Van Halen ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «5150».
1987: Ιδρύεται η Ελληνική Αριστερά και γενικός γραμματέας του νέου κόμματος αναλαμβάνει ο Λεωνίδας Κύρκος.
1988: Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφαίνεται ότι ο Μικ Τζάγκερ δεν αντέγραψε το τραγούδι ενός άγνωστου ρέγκε μουσικού στη μεγάλη του επιτυχία του 1985 Just Another Night. Ο Πάτρικ Άλεϊ είχε κατηγορήσει τον Τζάγκερ για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας.
1989: Ανακοινώνεται ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια.
1989: Η σύνθεση του Ιάννη Ξενάκη «Echange» κάνει πρεμιέρα στο Άμστερνταμ.
1990: Δύο ώρες και δέκα λεπτά διαρκεί η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Βουλή.
1991: Ο σούπερ-σταρ του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα συλλαμβάνεται στην Αργεντινή για κατοχή, χρήση και εμπορία κοκαΐνης.
1991: Το τσάι κάνει καλό στην υγεία, περισσότερο από τον καφέ και το κακάο, ισχυρίζεται κινέζος καθηγητής.
1992: Οι κάτοικοι της Μόσχας γιορτάζουν το πρώτο ορθόδοξο Πάσχα εδώ και 74 χρόνια.
1993: Η κυβέρνηση διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Χρήστου Μαυρίκη ότι πρωταγωνιστεί στην παγίδευση τηλεφώνων παραγόντων της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας, κατόπιν εντολής του τότε συμβούλου του πρωθυπουργού στρατηγού Νικολάου Γρυλλάκη και μάλιστα εν γνώσει του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
1994: Διεξάγονται οι πρώτες πολυφυλετικές εκλογές στη Νότια Αφρική, μετά την κατάρρευση του Απαρτχάιντ. Το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο με επικεφαλής τον Νέλσονα Μαντέλα εξασφαλίζει το 62,7% των ψήφων.
1994: Παύει οριστικά και αμετάκλητα με βούλευμα του Αρείου Πάγου η δίωξη κατά της οικογένειας Τσάτσου και μελών της παλιάς διοίκησης της ΑΓΕΤ για τα αδικήματα της απάτης και της απιστίας.
1994: Airbus των κινεζικών αερογραμμών συντρίβεται στην περιοχή του αεροδρομίου Ναγκόγια της Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 264 άτομα.
1995: Η Τουρκία ανακοινώνει ότι διακόπτει τις αγορές στρατιωτικού υλικού από την Ολλανδία, επειδή επέτρεψε την ίδρυση, στο έδαφός της, της εξόριστης Βουλής των Κούρδων.
1995: Η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ αναλαμβάνει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στη Μαδρίτη εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χοσέ Μαρία Αθνάρ.
1995: Η Κόρτνεϊ Λαβ αρνείται προσφορά ενός εκατομμυρίου δολαρίου για να εμφανισθεί γυμνή στο Playboy.
1996: Η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει νόμο για την καθιέρωση τη 24ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.
1999: Ο Ντιέγκο Μαραντόνα συλλαμβάνεται στο Μπουένος Άιρες για κατοχή ναρκωτικών.
2002: Ο 19χρονος Ρόμπερτ Σταϊνχόιζερ πυροβολεί και σκοτώνει 19 μαθητές στο σχολείο του στην Ερφούρτη της Γερμανίας.
2002: Κυκλοφορεί η αθλητική εφημερίδα Score Live, με διευθυντή τον Γιάννη Καπαγερίδη, ως εξειδικευμένο έντυπο για το στοίχημα, αλλά σε δύο μήνες θα την αναλάβει ο Κώστας Κεσετζόγλου, προσανατολίζοντάς την προς το ρεπορτάζ της ΑΕΚ.
2005: Ολοκληρώνεται η αποχώρηση των συριακών δυνάμεων από το Λίβανο, έπειτα από 29 χρόνια συνεχούς στρατιωτικής παρουσίας.
2005: Κυκλοφορεί το άλμπουμ του Μπρους Σπρίνγκστιν «Devils and Dust».
2007: Στη Ζιμπάμπουε καταγράφεται ο υψηλότερος πληθωρισμός στον κόσμο, 2.200%, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, που τον χαρακτηρίζει «AIDS» για την οικονομία.
2007: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει με ψήφισμά του την ομοφυλοφοβία.
2008: Η Έιμι Γουάινχαουζ περνά μια νύχτα στο κρατητήριο, κατηγορούμενη για επίθεση.
2008: Η Λεόνα Λιούις ανεβαίνει στο No1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Spirit».
2008: Τα μεγάλα κόμματα της Κύπρου απορρίπτουν τις θέσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος σημείωσε πως «η λύση του κυπριακού θα πρέπει να προνοεί για ένα νέο κράτος που θα δημιουργηθεί με παρθενογένεση, καθώς και δύο λαούς πολιτικά ίσους».
2009: Παγκόσμια ανησυχία προκαλείται για την γρίπη των χοίρων, η οποία προσβάλλει μόνο τον άνθρωπο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι ο ιός της γρίπης μπορεί να εξελιχθεί και να γίνει πολύ πιο επικίνδυνος. Τα πρώτα κρούσματα του ιού, μετά την Αμερική, έκαναν την εμφάνισή τους και στην Ευρώπη.
2010: Οι Simply Red ανακοινώνουν τη διάλυση της μπάντας, έπειτα από 25 χρόνια πορείας.
2010: Οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας προχωρούν σε λευκή απεργία για τα νέα οικονομικά μέτρα, κάτι που έχει να συμβεί από τη δεκαετία του 1970.
2010: Ο 83χρονος ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Μελ Μπρουκς αποκτά το δικό του αστέρι στη λεωφόρο της δόξας στο Χόλιγουντ.
Γεννήσεις
121: Μάρκος Αυρήλιος, στωικός φιλόσοφος και αυτοκράτορας της Ρώμης (161-180). (Θαν. 17/3/180) [Αποφθέγματα]
1564: Ουίλιαμ Σέξπιρ, άγγλος θεατρικός συγγραφέας. (Θαν. 23/4/1616) [Αποφθέγματα]
1567: Νικολά Φορμέ, γάλλος συνθέτης (Θαν. 27/5/1638)
1711: Ντέιβιντ Χιουμ, σκοτσέζος φιλόσοφος. (Θαν. 25/8/1776) [Αποφθέγματα]
1798: Ευγένιος Ντελακρουά, γάλλος ρομαντικός ζωγράφος. Το αριστούργημά του θεωρείται ο πίνακας Η σφαγή της Χίου, εμπνευσμένο από τους αγώνες των Ελλήνων κατά των Τούρκων. (Θαν. 13/8/1863)
1812: Άλφρεντ Φέλιξ Άλβιν Κρουπ φον Μπόλεν ουντ Χάλμπαχ, γερμανός επιχειρηματίας, ο επονομαζόμενος και «βασιλιάς των κανονιών». Ίδρυσε τη γνωστή βιομηχανία Krupp, που σήκωσε το βάρος των εξοπλισμών του Χίτλερ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. (Θαν. 14/7/1887)
1889: Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν, αυστριακός φιλόσοφος, με σπουδαίο έργο στους τομείς της λογικής και της φιλοσοφίας της γλώσσας. («Tractatus logico philosophicus») (Θαν. 29/4/1951)
1894: Ρούντολφ Ες, ηγετικό στέλεχος των Ναζί, που καταδικάστηκε από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης και παρέμεινε για 46 χρόνια στη φυλακή «Σπάνταου» του Βερολίνου, όπου και απεβίωσε σε ηλικία 93ων ετών. (Θαν. 17/8/1987)
1897: Έντι Ίγκαν, αμερικανός αθλητής, ο μοναδικός που έχει κερδίσει χρυσό μετάλλιο σε Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, στην πυγμαχία (Άντβερπ, 1920) και το μπόμπσλι (Λέικ Πλάσιντ, 1932). (Θαν. 14/6/1967)
1900: Κλάους Ντέτλεφ Ζιρκ, γερμανός σκηνοθέτης, που ως Ντάγκλας Σερκ έκανε μεγάλη καριέρα στο Χόλιγουντ και διακρίθηκε για τα μελοδράματά του. (Θαν. 14/1/1987)
1900: Τσαρλς Ρίχτερ, αμερικανός γεωφυσικός, που ανακάλυψε την ομώνυμη κλίμακα μέτρησης του μεγέθους των σεισμών. (Θαν. 30/9/1985)
1910: Τομογιούκι Τανάκα, ιάπωνας κινηματογραφικός παραγωγός. («Γκοτζίλα», «Καγκεμούσα», «Γιοζίμπο») (Θαν. 2/4/1997)
1914: Μπέρναρντ Μάλαμουντ, αμερικανός συγγραφέας. (Θαν. 18/3/1986)
1917: Ιέο Μινγκ Πέι, κινέζος αρχιτέκτονας, γνωστός από τη γυάλινη πυραμίδα στο Μουσείο του Λούβρου το 1989 που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών.
1918: Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, ολλανδή αθλήτρια του στίβου. Κατέκτησε 4 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο και το 1999 αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια του 20ου αιώνα σε δημοψήφισμα που διοργάνωση η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου. (Θαν. 25/1/2004)
1921: Τζίμι Τζιούφρι, αμερικανός κλαρινετίστας της τζαζ. (Θαν. 24/4/2008)
1932: Φράνσις Λάι, γάλλος συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής.
1940: Τζόρτζιο Μοροντέρ, ιταλοαμερικανός συνθέτης, από τους «επιφανείς» της ντίσκο.
1942: Μπόμπι Ράιντελ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρόμπερτ Ρινταρέλι, αμερικανός τραγουδιστής του ροκ εντ ρολ.
1945: Τόνι Μάρεϊ, ιρλανδός μπασίστας των Troggs.
1945: Γκάρι Ράιτ, αμερικανός πιανίστας των Spooky Tooth.
1951: Νικ Γκάρβεϊ, άγγλος κιθαρίστας και τραγουδιστής των Motors.
1959: Θανάσης Παπακωνσταντίνου, τραγουδοποιός.
1961: Κρις Μαρς, αμερικανός ντράμερ των Replacements.
1963: Τζετ Λι, κινέζος ηθοποιός.
Θάνατοι
1707: Γιόχαν Κρίστοφ Ντένερ, γερμανός κατασκευαστής μουσικών οργάνων, εφευρέτης του κλαρινέτου. (Γεν. 13/8/1655)
1731: Ντάνιελ Ντεφόε, άγγλος συγγραφέας. (Ροβινσώνας Κρούσος) (Γεν. 1660)
1860: Θεόκλητος Φαρμακίδης, διδάσκαλος του Γένους, κορυφαίος νεοέλληνας διαφωτιστής, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, λόγιος, κληρικός και πρωτοπόρος δημοσιογράφος. (Γεν. 15/1/1784)
1861: Γιάκομπ Φαλμεράιερ, αυστριακός περιηγητής, δημοσιογράφος, πολιτικός και ιστορικός, περισσότερο γνωστός για τις περιηγητικές αφηγήσεις του και τις θεωρίες του σχετικά με τη φυλετική καταγωγή των Νεοελλήνων. (Γεν. 10/12/1790)
1938: Έντμουντ Χούσερλ, γερμανός φιλόσοφος, εισηγητής του ρεύματος της φαινομενολογίας. (Γεν. 8/4/1859)
1981: Τάκης Σινόπουλος, γιατρός, ποιητής και ζωγράφος. (Γεν. 1/3/1917)
1984: Γουίλιαμ Μπέιζι, αμερικανός μπαντ-λίντερ και σπουδαίος πιανίστας, γνωστότερος στους φίλους της τζαζ ως Κάουντ Μπέιζι. (Γεν. 21/8/1904)
1989: Λουσίλ Μπολ, αμερικανίδα κωμική ηθοποιός. («The Lucy Show, I Love Lucy») (Γεν. 6/8/1911)
1991: Κάρμινε Κόπολα, βραβευμένος με Όσκαρ ιταλοαμερικανός συνθέτης, πατέρας του διακεκριμένου σκηνοθέτη Φράνσις Φορντ Κόπολα. (Γεν. 11/6/1910)
2004: Χιούμπερτ Σέλμπι τζούνιορ, αμερικανός συγγραφέας. («Τελευταία έξοδος για το Μπρούκλιν», «Ρέκβιεμ για ένα όνειρο») (Γεν. 23/7/1928)
2005: Μαρία Σελ, διακεκριμένη αυστριακή ηθοποιός. (Γεν. 15/1/1926)
2005: Αουγκούστο Ρόα Μπάστος, παραγουανός συγγραφέας, που μαζί με τους Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες και Μάριο Βάργκας Γιόσα θεωρούνται από τους σημαντικότερους λατινοαμερικανούς συγγραφείς. (Ο Κατήγορος) (Γεν. 13/6/1917)
2009: Ντάνι Κλάδης, ελληνοαμερικανός ραλίστας. (Γεν. 10/2/1917)
2010: Φρεντ Χάλιντεϊ, ιρλανδός λόγιος και ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής. (Γεν. 22/2/1946)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου