Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Η εικόνα της Κύπρου σήμερα

Ανταπόκριση από την Λευκωσία για την Πατριωτική Κίνηση Καβάλας,
Χαζαρίδης Ίων Ιωάννης – Αντιπρόσωπος στην Κύπρο.
Αγαπητοί αναγνώστες, μου ζητήθηκε από τους συναγωνιστές μου και την αγαπημένη μας πόλη την Καβάλα, να δώσω μια εικόνα της Κύπρου καθώς ο γράφων βιώνει την Κυπριακή καθημερινότητα και ως εκ τούτου οφείλω να σας ενημερώσω πλήρως για τα τεκταινόμενα, τα οποία τελευταίως θυμίζουν λίγο πολύ τα της δικής μας Πατρίδος.

Ερχόμενος εδώ πέρυσι τον Φεβρουάριο, διαπίστωσα μια κατάσταση όπως ήτο η δική μας το 2007. Αντιλήφτηκα επίσης την ίδια και ακόμη περισσότερη αλαζονεία που συνέπαιρνε και εμάς τους Ελλαδίτες που θεωρούσαμε τους εαυτούς μας ως ανέγγιχτους από τα γεγονότα και μακριά από τα οικονομικά προβλήματα των ¨άλλων¨  Ευρωπαίων. Έτσι λοιπόν σιγά σιγά καταλήξαμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, θεωρώντας πάντοτε πως για όλα φταίνε μόνον οι άλλοι, εννοείτε οι ¨ξένοι¨ και ποτέ μα ποτέ εμείς.

Η Ζωή ….

Η ζωή σε καθημερινό επίπεδο δεν διαφέρει πλέον και πολύ από αυτό της Ελλάδος. Οι μισθοί ¨πέφτουν¨ και οι συντάξεις θα μειώνονται καθώς αρχίζουν και το συζητούν πολύ έντονα, τα καταστήματα κλείνουν και γενικότερα οι αδελφοί μας Κύπριοι βιώνουν μια
κατάσταση πρωτόγνωρη για αυτούς, ενώ τα χειρότερα έπονται.

Βλέπετε είχαν σηκώσει πάρα πολύ ψηλά ¨τον αμανέ¨, όπως αρκετοί έχουν αρχίσει πλέον να παραδέχονται. Για να καταλάβετε πως ζούσε ένας Κύπριος θα σας πω μόνον πως θα έπρεπε να είχε τα απαραίτητα στάνταρτ όπως, το πιο καινούριο αυτοκίνητο, το πιο τέλειο λαπ-τοπ, το πιο εξελιγμένο κινητό, ένα σπίτι με πισίνα ή να είναι τεράστιο και ένα με δύο εξοχικά. Σε όλα αυτά προσθέστε και 2 υπηρέτριες, μία για τα ψώνια και το νοικοκυριό και μία νταντά για τα μωρά. Καταλαβαίνω ότι αυτά ίσως να σας φαίνονται υπερβολικά, αλλά φτωχός Κύπριος θεωρούταν ο Κύπριος που είχε τα μισά από αυτά που σας περιέγραψα πιο πάνω. Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, αν εμείς νιώθουμε πως πέσαμε από τον ουρανό, αυτοί πρέπει να νιώθουν πως έπεσαν από άλλο πλανήτη. Συγκλονίστηκε ο κόσμος τους διότι καλόμαθαν και τώρα, όπως οι ίδιοι αισθάνονται τουλάχιστον, από εκεί που πετούσαν τώρα σέρνονται.

Έχουν φτάσει σε ένα σημείο οπού τους κυριεύει πλέον το καθημερινό άγχος ή αγωνία και η αβεβαιότητα και σε αυτό συμβάλουν ακόμη πιο πολύ, ποιός άλλος, τα τρομολαγνικά κανάλια και οι φαμφάρες ανούσιοι τηλεαστέρες πολιτικάντηδες που δεν χάνουν την ευκαιρία να αραδιάσουν τις τυφλοθεωρίες τους. Όπως και στην Ελλάδα έτσι και εδώ, χρησιμοποιούν την τρομοκρατία ως μέσον της διεκπεραίωσης των σκοπών τους, που μπορεί να είναι τα οφέλη της τηλεθέασης ή η ανικανότητα να αντιληφτούν και να εξηγήσουν τα γεγονότα ή όλα μαζί. Πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να παρατηρήσει τους εκνευρισμένους πολίτες, την μειωμένη κίνηση στους δρόμους, την κατά πολύ ¨πεσμένη¨ αγορά ή οποία αρκείτε μόνον στα απαραίτητα. Ακόμη και οι μειωμένες αγορές φροντίζουν έτσι ώστε να γίνονται μόνον με άμεσα μετρητά με το ποσό μπροστά χωρίς σκόντο σε ποσοστό 80%, ενώ κάποιοι δέχονται ακόμη και κάρτες από όλες τις τράπεζες, αλλά ούτε λόγος για επιταγές.

Η Εργασία…..

Αυτή είναι πλέον περιζήτητη και πάρα πολύ απαιτητική καθώς οι εργοδότες ζητούν από τους υπαλλήλους το 200% των δυνατοτήτων τους, αλλά με αυξημένες τις ώρες και πολύ μειωμένο μεροκάματο. Δίνοντας σας ένα παράδειγμα θα σας πω πως, στην αλυσίδα καταστημάτων ¨ΒΑΡΔΑΡΗΣ¨ που είναι σουβλατζίδικο, γνωστή μου που εργάζεται εκεί της έκαναν καινούρια συμφωνία με 700 ευρώ το Μήνα, δεκαέξι ώρες δουλειά την ημέρα και χωρίς ρεπό ……. Μάλιστα, και αυτά μόνον σε ¨ξένους¨ και άλλους αλλοδαπούς όπως εμείς οι ¨καλαμαράδες¨, διότι οι Κύπριοι πολύ απλά ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ….. σας θυμίζει κάτι αυτό;

Οι Καλαμαράδες…..

Αυτοί είμαστε εμείς και όσο και αν θέλουν να κρυφτούν κάποιοι μας βλέπουν πάντοτε έτσι, το γιατί το ξέρουν οι ίδιοι. Πάντως αρκετοί φροντίζουν να δείχνουν αυτή την ¨απέχθεια¨ τους προς εμάς με την πρώτη ευκαιρία. Προσωπικά έχω βιώσει αρκετές τέτοιες προσβολές έως τώρα, αλλά δίνω τόπο στην οργή. Καθώς η πίεση είναι γραμμένη στα πρόσωπα τους, αρκετοί δε, ψάχνουν για έναν φταίχτη και αυτός είναι συνήθως ο ¨καλαμαράς¨ που ήρθε να του ¨φάει¨ την δουλειά, όταν η χώρα του είναι γεμάτη από Μπαγκλαντεσιανούς και Σριλανκάνους, Βιετναμέζους και άλλους υπηρέτες – δούλους, που εργάζονται για ένα κομμάτι ψωμί. Εκεί να δείτε εκμετάλλευση και συμπεριφορά. Όλοι οι ξένοι όταν αναγνωρίζουν την προφορά μου, μου λένε πως είμαστε πιο ευγενικοί από τους ντόπιους.
Η αντιμετώπιση προς τους Ελλαδίτες ποικίλει αναλόγως με το ποιός σου μιλάει, και σύμφωνα πάντοτε με την χρωματική του απόχρωση.

Ωστόσο θα ήταν μέγα λάθος να γενικεύσω μια τέτοια συμπεριφορά και να ισοπεδώσω τα πάντα. Υπάρχουν αναμφισβήτητα τρομερά καλοί και φιλόξενοι άνθρωποι, πατριώτες και Έλληνες στην ψυχή και στην συμπεριφορά. Έχω γνωρίσει καταπληκτικούς ανθρώπους με πνεύμα και όρεξη για συνεργασία, καλό λόγο και φιλική έως αδελφική διάθεση. Δεν μπορώ να μην αναφέρω τα σπίτια που έχω επισκεφτεί και τα γλέντια που με έχουν καλέσει και φυσικά σε κανένα ποτέ δεν ένιωσα ότι είμουν ξένος ή παρείσακτος. Και άλλα πολλά τα οποία δεν είναι επί του παρόντος.
Εμείς οι άνθρωποι δυστυχώς έχουμε μια τάση να θυμόμαστε το ένα κακό που τυχόν μας έχουν κάνει και όχι τα πολλά καλά.

Και τώρα η συνέχεια ….

Δυστυχώς όπως και στην Πατρίδα μας, υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης και σίγουρα την ίδια την κατάσταση. Αυτοί είναι κυρίως οι παρατρεχάμενοι που δεν λείπουν από πουθενά, γνωστοί σε ολόκληρο τον κόσμο και ως ¨κομματόσκυλα¨, οι προσκολλημένοι σε άλλους ρυθμούς και παλαιότερες νοοτροπίες μεγαλύτεροι σε ηλικία και οι ανεπανάληπτοι ηλίθιοι, οι οποίοι δεν σπανίζουν ούτε και εδώ.
Ο λόγος όμως ο οποίος ¨καθυστέρησα¨ να δώσω αυτό το ρεπορτάζ ήταν η διάλεξη που παρακολούθησα με σκοπό να ενημερωθώ περαιτέρω αποκτώντας νέα στοιχεία για να σας τα παραδώσω προς ενημέρωσιν σας. Η διάλεξη αυτή είχε τον τίτλο ¨Η Κύπρος στα νέα δεδομένα – Από την εισβολή στο μνημόνιο¨ και διοργανώθηκε από την Ανεξάρτητη Φοιτητική Έπαλξη η οποία διοργανώνει συχνά τέτοιες εκδηλώσεις – διαλέξεις και οι οποίες είναι πάντοτε επιτυχημένες. Σκοπός τους είναι πάντοτε η σωστή ενημέρωση και αφύπνιση των Κυπρίων πολιτών, κάτι που δεν γίνεται από τα κανάλια φυσικά και για αυτό αξίζουν και τα συγχαρητήρια μας.

Για να μην γίνω κουραστικός παραθέτω τα κυριότερα σημεία των ομιλιών στην επόμενη ανάρτηση ώστε να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, αυτή την φορά με την ματιά των εξειδικευμένων επιστημόνων, για την οικονομική κατάσταση της Κύπρου, της Ελλάδος, της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου γενικότερα. Πιστέψτε με αξίζει να την διαβάσετε. Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας.  

Από την Λευκωσία για την Πατριωτική Κίνηση Καβάλας, Ίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: