Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Η Κύπρος στην νέα εποχή - Από την εισβολή στο μνημόνιο.


Όπως σας είχα υποσχεθεί στο προηγούμενο κείμενο με τίτλο ¨Η Κύπρος σήμερα¨, θεώρησα σκόπιμο να σας ενημερώσω σχετικά με μια καταπληκτική εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Λευκωσία με θέμα τον τίτλο αυτού του κειμένου.

Η διάλεξη διοργανώθηκε από την φοιτητική παράταξη ¨Ανεξάρτητη Φοιτητική Έπαλξη¨ που έχει πείρα σε τέτοιου τύπου εκδηλώσεις. Την ομιλία ξεκίνησε ο πρόεδρος του συλλόγου κάνοντας μια πολύ μικρή αναφορά στους ομιλητές που θα ακολουθούσαν ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός των πελατειακών σχέσεων του Κράτους με τους πολίτες, ως κάτι που επιβάλλεται να αλλάξει.

Οι τέσσερεις ομιλητές είναι όλοι τους αξιόλογοι άνθρωποι και στους λόγους τους ήταν ουσιαστικοί χωρίς περιττές φαμφάρες. Δυστυχώς η ανάγκη κάποιας εργασίας δεν μου επέτρεψε να μείνω έως τις ερωτήσεις που επακολούθησαν και έτσι δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να λύσω κάποιες από τις δικές μου απορίες.

Οι ομιλητές που πήραν μέρος ήταν ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατύς, ο Δικηγόρος και καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ο επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Λευκωσίας Γιώργος Κέντας και ο Διπλωμάτης – Διεθνολόγος Γιάννος Χαραλαμπίδης. Τα κυριότερα σημεία τα οποία μπόρεσα να επισημάνω τα παραθέτω
παρακάτω, ενώ όλοι έδωσαν έμφαση στην αγάπη προς την Πατρίδα αλλά και τον Ελληνισμό και την επιβίωση του γενικότερα.

Τις ομιλίες ξεκίνησε ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατύς ο οποίος αναφέρθηκε στην αρχή του προβλήματος της οικονομικής δυσχέρειας της Κύπρου της οποίας και διαχώρισε σε τέσσερα σημεία. Το πρώτο είναι η χρονιά του 2011 οπού περίπου στο μέσον αυτής ο κόσμος σταμάτησε να αγοράζει Κυπριακά ομόλογα. Επίσης υπεύθυνο ήταν και το ¨κούρεμα¨ των Ελληνικών ομολόγων κατά 75%, όπως και ο λαϊκισμός αλλά και η ανικανότητα των πολιτικών να εντοπίσουν ή η θέληση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Θεώρησε πως σκοπός των Ευρωπαίων ήταν η διάλυση του Κυπριακού Οικονομικού Μοντέλου, πιθανόν λόγω της επιθυμίας εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων και πως το πραγματικό χρέος της χώρας είναι 2,5 δις, ενώ οι εταίροι ισχυρίζονται κοντά στα 10 και η Τρόικα πολύ περισσότερο. Τόνισε επίσης πως λύσεις υπάρχουν σε κάθε περίπτωση, είτε δηλαδή μέσα και έξω από το ευρώ, είτε μέσα ή έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρκεί μόνον ο διαχειριστής να είναι αξιόπιστος και ο οποίος αυτή την στιγμή δεν υπάρχει. 

Κάλεσε την κοινωνία να είναι ενωμένη όσο ποτέ άλλοτε και μάλιστα εκτός κομμάτων. Είπε επίσης πως θα υπάρξει σοβαρός κίνδυνος πείνας αν δεν υπάρξει αλληλοϋποστήριξη, ενώ σύμβουλος στις πράξεις μας θα πρέπει να είναι η λογική και όχι το συναίσθημα και φυσικά οι λύσεις θα πρέπει να προέρχονται από τον Κυπριακό λαό και όχι από τους ξένους.


Σειρά είχε ο κύριος Γιώργος Κέντας ο οποίος αφού έκανε κάλεσμα προς όλους για στήριξη της Πατρίδος, έθεσε ένα ρητορικό ερώτημα, αν δηλαδή η Κύπρος είναι σε αποσύνδεση από την Ευρώπη με ότι και αν συνεπάγετε αυτό. Είπε επίσης πως κάποτε η Ευρώπη ήλεγχε τον παγκόσμιο πλούτο, αλλά αυτός τώρα βρίσκετε στα χέρια της Ασίας. ¨Αυτό είναι ευθύνη της Ευρώπης βέβαια κατά την προσωπική μου εκτίμηση¨, ενώ συνέχισε πως αυτό αποτελεί και την βάση της οικονομικής κρίσης.

Έκανε μια γενική αναφορά στο ξεκίνημα  της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1951 και τις πρώτες συμφωνίες των Εθνών και των οικονομιών, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως τώρα βιώνουμε και την αποτυχία του Μάαστριχ, καθώς σκοπός εκείνης της συμφωνίας ήταν να μην επιτραπεί σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα και κυρίως στην Γερμανία, να ανέλθει ως κραταιά δύναμη. Όσο για την Τρόικα είπε πως, είναι ένας οργανισμός ο οποίος υπέσκαψε το Δίκαιο, την Ευημερία και την Δημοκρατία των Λαών της Ευρώπης και πως θα δοκιμαστούν, για ακόμη μια φορά προσθέτω εγώ, οι Εθνικές τους ταυτότητες.

Αναφέρθηκε επίσης στον πρωταρχικό στόχο της Κύπρου, όταν εντάχθηκε στις τάξεις της Ε. Ε., ο οποίος ήταν η ασφάλεια της μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο δεύτερος στόχος ήταν η ανατροπή του σχεδίου για αναγνώριση της τουρκοκυπριακής πλευράς ως ανεξάρτητου Κράτους. Αναζήτησε τον τρίτο στόχο της Κύπρου και τον καινούριο της ρόλο μέσα στην Ευρώπη. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη για την επιβίωση του Ελληνισμού τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Ο ίδιος θεωρεί πως υπάρχει σχέδιο διάλυσης της Σύριας με σκοπό την επέμβαση στο Ιράν. Τέλος αναρωτήθηκε αν η Ε.Ε. είναι ικανή να παρέχει βοήθεια και ασφάλεια στην Κύπρο για την εξόρυξη του φυσικού της αερίου ή αν τελικά δεν αξίζει να είναι κάποιος μέλος της πλέον. Κατέληξε με την ¨απορία¨ αν η Κύπρος έχει ¨ανάγκη¨ και από άλλες συμμαχίες.

Επόμενος στην σειρά ήταν ο κύριος Αχιλλέας Αιμιλιανίδης ο οποίος ξεκίνησε μιλώντας για την Ύβρη που διαπράχτηκε και την Νέμεσι που έρχεται πλέον να θερίσει τα κακά που σπαρθήκαν από την ασυδοσία όλων ανεξαρτήτως των πολιτικών και των πολιτών. Αναφέρθηκε πολύ διεξοδικά στα λάθη που έγιναν από όλες τις κυβερνήσεις και δεν ξεχνούσε να αναφέρει συχνά τους πολίτες για τους οποίους είπε πως οι ίδιοι φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης αφού οι επιλογές στον τρόπο ζωής αλλά και στους πολιτικούς είναι καθαρά δική τους.

Πρότεινε την αλλαγή της νοοτροπίας γενικότερα και είπε ένα δυνατό όχι στα κόμματα. Τόνισε πως υπήρχε μια χαιρεκακία για την Ελλάδα και πως τους κυρίευε η πλεονεξία οι υπερβολές και η αλαζονεία. Μίλησε πρώτα από όλα για αυτοκάθαρση και για την  απαραίτητη επιστροφή στις Ελληνικές αξίες, όπως και για αλλαγή του πολιτικού συστήματος.

Σ.Σ Αναρωτιέμαι, γιατί κανείς δεν μιλάει ποτέ για αλλαγή πολιτεύματος;

Τόνισε με πολύ έντονο ύφος πως, δεν φταίνε οι Ελλαδίτες, ούτε οι τραπεζίτες γενικότερα και προσπάθησε να προσωποποιήσει τους υπαίτιους κατονομάζοντας τον κύριο Βγαινόπουλο, τους Κύπριους διευθυντές τραπεζών, τους λαϊκιστές πολιτικάντηδες όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων και κυρίως αυτή του κ. Χριστόφια, μιάς και ενώ γνώριζαν αδιαφορούσαν, όπως επίσης και σε όσους συνέβαλαν στο να διαμορφωθεί η σημερινή κατάσταση. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως κατηγορούσαν τους Έλληνες πολίτες ως τεμπέληδες, ενώ θεωρούσαν εαυτούς ως εργατικούς και πως τώρα πια δεν μπορούν να λένε κάτι τέτοιο διότι πολύ απλά δεν ισχύει καθώς τώρα κατάλαβαν το παιχνίδι που στήθηκε γύρω από τις δύο χώρες μας.

Τελευταίος ανέβηκε στο βήμα ο κύριος Γιάννος Χαραλαμπίδης ο οποίος ήταν πολύ καυστικός αλλά και πολύ σίγουρος σε όλα τα θέματα τα οποία ανέπτυξε. Αυτά ποικίλαν από γεωπολιτικά – γεωστρατηγικά έως ακόμη και της καθημερινότητας. Ανέφερε πως είναι ευκαιρία να γίνουν σωστές συμμαχίες όπως αυτή με το Ισραήλ και με άξονα την Ελλάδα. Διαπίστωσε ακόμη πως όσοι θεωρούν πως μετά τη συγγνώμη του Ισραήλ στην Τουρκία οι μεταξύ τους σχέσεις καλυτέρεψαν, λόγω παρότρυνσης του πλανητάρχου, πλανάται πλάνην οικτράν και πως δεν έχουν ιδέα ούτε από γεωπολιτική, ούτε από διεθνείς σχέσεις. 

Αναφέρθηκε πολύ διεξοδικά στην ανικανότητα των πολιτικών χαρακτηρίζοντας τους ασόβαρους, άτολμους έως και ανίδεους, επίσης όσον αφορά την γεωπολιτική και τις διεθνείς σχέσεις.
Μίλησε και αυτός για την ανάγκη στήριξης της Πατρίδος με κάθε τρόπο, όπως και για αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των πολιτών και χαρακτήρισε τον εθελοντισμό ως το μυστικό της επιβίωσης σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Αναφέρθηκε στους πολιτικούς της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας πως είχαν πάρει προειδοποιήσεις από την Ευρώπη για την επερχόμενη κατάρρευση, αλλά αυτοί κώφευαν.

Ο κύριος Χαραλαμπίδης δεν έμεινε μόνον εκεί, μίλησε για τους Ρώσους και είπε κάτι που πολλοί δεν γνωρίζαμε, ότι δηλαδή ο Πούτιν θέλει αυτά τα λεφτά που βρίσκονται στις Κυπριακές τράπεζες πίσω στην χώρα του διότι αυτά ανήκουν στην αντιπολίτευση και θέλει να τα ελέγχει. Το άλλο είναι πως μπορεί μεν να δείχνει μια ιδιαίτερη προσέγγιση με την Κύπρο, αλλά από την άλλη συνεργάζεται πολύ στενά με τους Γερμανούς και με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Τόνισε χαρακτηριστικά πως, δεν φταίνε οι Γερμανοί και η Μέρκελ, αλλά ούτε και οι άλλοι ξένοι καθώς όλοι κάνουν την ¨δουλειά¨  τους σύμφωνα με τα Εθνικά τους συμφέροντα. Όπως όμως προαναφέραμε, οι δικοί μας γενικότερα είναι άτολμοι και φοβισμένοι και καθώς δεν διεκδικούν, οι άλλοι ¨βρίσκουν και τα κάνουν¨. Αυτό το γεγονός μας το διαβεβαιώνει ο ίδιος ο ομιλητής, μιάς και έχει παρευρεθεί σε πολλές διακρατικές συμφωνίες και συνομιλίες ως στέλεχος - διαμεσολαβητής.
Τέλος κατέκρινε όσους Ελληνοκυπρίους κάνουν να πάντα ώστε τα παιδιά τους να αποφύγουν τη στράτευση, ενώ για την σημερινή κυβέρνηση είπε πως, όπως και η ίδια παραδέχτηκε, ότι δεν έχει ¨planb¨.

http://epalxi.net/?p=2620

Για την Πατριωτική Κίνηση Πολιτών Καβάλας …..
Ανταπόκριση από την Λευκωσία,
Αντιπρόσωπος Χαζαρίδης Ίων Ιωάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: