Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Ρωσο-τουρκικός ανταγωνισμός για την επιρροή στα Βαλκάνια

Ποιο είναι το όχημα με το οποίο η Τουρκία επιχειρεί να διεισδύσει στα Βαλκάνια, τη στιγμή που η Ρωσία προσπαθεί να ανακτήσει τη χαμένη της επιρροή στην περιοχή.
Προ τριετίας, σε Ημερίδα του Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Αμύνης, ο δημοσιογράφος κ. Γεώργιος Δελαστίκ προέβη σε δυο παρατηρήσεις που είναι σήμερα -περισσότερο από ποτέ- επίκαιρες: Ότι ουδέποτε η ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια ήταν τόσο μικρή όσο σήμερα. Όσο δηλαδή μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στα τέλη του 1991. Και ότι, στην Αλβανία, στη Βοσνία και στα Σκόπια, όπως και στο νεότευκτο κράτος του Κοσσόβου, η τουρκική επιρροή είναι πλέον ισχυρότατη και διαρκώς αυξάνεται. Έχουμε εισέλθει σε μια χρυσή εποχή για την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια, τέτοια που έχει να ζήσει η Άγκυρα ή η Υψηλή Πύλη, εδώ και περίπου έναν αιώνα.Η Μόσχα, επιχειρεί να ανακτήσει όσα έχασε με την κατάρρευση του κομμουνισμού, αλλά και από τα μηδενικά αποτελέσματα που υπήρξαν κατά την περίοδο του Γέλτσιν. Ο κύριος πόλος ανάπτυξης της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια είναι η Σερβία. Παράλληλα, χρησιμοποιεί την ενεργειακή εξάρτηση των βαλκανικών χωρών από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, προκειμένου να δημιουργήσει προϋποθέσεις αναστύλωσης της πολιτικής επιρροής της σε νέα βάση. Ταυτόχρονα, χωρίς ακόμη να είναι έντονα εμφανές, αξιοποιεί και το Πατριαρχείο Μόσχας, με την μέχρι στιγμής διείσδυσή της μόνον στο Άγιος Όρος.

Η Τουρκία, έχει μεγαλύτερο πεδίο δράσης. Οι μουσουλμάνοι της Αλβανίας, η τουρκόφωνη μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου, οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας, οι τουρκόφωνοι και μουσουλμάνοι των Σκοπίων, οι Πομάκοι και τουρκόφωνοι της Βουλγαρίας και η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, αποτελούν σημεία της επιχειρηματολογίας που αναπτύσσεται στα σκληροπυρηνικά τουρκικά think tanks της Άγκυρας, σχετικά με την ύπαρξη μουσουλμανικού (ή ακόμη και τουρκικού στοιχείου) στα Βαλκάνια.

Με αυτό το υλικό επιχειρεί η Άγκυρα την επανασύνδεση της σύγχρονης κοσμικής Τουρκίας με το οθωμανικό παρελθόν της. Αυτή θα στηριχτεί σε πληθυσμιακά, μειονοτικά, γεωγραφικά, οικονομικά, γεωπολιτικά και θρησκευτικά στοιχεία και ζητήματα. Ολόκληρο αυτό το πλαίσιο αποτελεί το όχημα της τουρκικής διείσδυσης στα Βαλκάνια. Η Τουρκία στηρίζει με κάθε μέσο τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς, τις τουρκόφωνες ή τουρκογενείς μειονότητες και τα αμιγώς μουσουλμανικά κράτη.

Άρχισε όμως να ενοχλεί. Μόνιμο είναι αυτό το πρόβλημα της Τουρκίας, η οποία (και ως οθωμανική αυτοκρατορία) επιδείκνυε πάντοτε το αλαζονικό της πρόσωπο, γι’ αυτό και συγκέντρωσε στο πρόσωπό της, το μίσος των υπόδουλων. Το ίδιο πράττει και τώρα, γι’ αυτό και δεν μπορεί να ηγηθεί -όπως προσπαθεί- των μουσουλμανικών κρατών. Κι αυτό ακόμη το τουρκόφωνο Αζερμπαϊτζάν είναι άκρως επιφυλακτικό απέναντί της.

Στα Βαλκάνια, ήδη το Κοσσυφοπέδιο έδειξε ενοχλημένο από την απαίτηση της Τουρκίας να θεωρηθεί η τουρκική γλώσσα επίσημη και σ’ αυτήν να γράφονται τα έγγραφα που χρησιμοποιούν οι τουρκόφωνοι. Στη Βουλγαρία, παρόλο που εκεί έχει τη μεγαλύτερη μειονότητα, βρίσκει και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός κ. Μπορίσοφ είχε δηλώσει: «Όποιος νιώθει Τούρκος, να πάει στην Τουρκία».

Τελευταίο κρούσμα ενόχλησης, από την τουρκική επιθετική διπλωματία σε όλους τους τομείς, υπήρξε στα Σκόπια. Όπου, οι εκεί Μυστικές Υπηρεσίες, σημειώνουν την ύπαρξη ανταγωνισμού Ρώσων και Τούρκων, για απόκτηση μεγαλύτερης επιρροής.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σκοπιανού τύπου, οι σκοπιανές μυστικές υπηρεσίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, διότι σε έρευνα που έκαναν για την εισροή ξένων κεφαλαίων και τρόπο διάθεσής τους στα Σκόπια, διαπίστωσαν ότι «ο πανσλαβισμός και ο οθωμανικός παν-βαλκανισμός έχουν απλώσει τα δίκτυα τους πάνω από τη χώρα μας».

Αντίθετα από τις προθέσεις των Ρώσων, που επιδιώκουν τη δημιουργία μετώπου κατά του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., η στρατηγική της Άγκυρας καθορίζεται με τον όρο «γεω-πολιτισμός», υποστηρίζουν οι σκοπιανές μυστικές υπηρεσίες, και σημειώνουν ότι η Τουρκία επιχειρεί να ασκήσει την επιρροή της μέσω των οικονομικών υποδομών, τονίζοντας συνάμα ότι τα εδάφη αυτά, κατά το παρελθόν ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Την σκληρότερη μάχη Ρώσοι και Τούρκοι, θα την δώσουν για τα μεταλλευτικά αποθέματα του Κοσσυφοπεδίου και των Σκοπίων, αφού κυρίως το πρώτο είναι μια από τις περιοχές με τεράστια αποθέματα άνθρακα και ορυκτά σε όλη την Ευρώπη.

Πάντως, παρ’ όλες τις φιλοφρονήσεις που ανταλλάσσουν οι πολιτικοί των δύο χωρών, οι Σκοπιανοί είναι έντονα προβληματισμένοι από τη δράση μουσουλμανικών ΜΚΟ και την εμφανή πρόθεση των Τούρκων να επιβάλλουν όρους στη σκοπιανή κυβέρνηση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: