Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011

Τουρκικό χέρι σε κυπριακά «οικόπεδα»Το 2009 ο νέος χάρτης -όπως δόθηκε από την Ι.Η.S. σε συνδρομητές της- δεν περιείχε τη μεγάλη περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, αλλά προστέθηκε μικρό τμήμα δυτικά της Πάφου.
Λευκωσία: Τις αντιδράσεις Κύπρου και Ελλάδας, αλλά και αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοκιμάζει μεθοδικά η Τουρκία προωθώντας σταδιακά σχέδια εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων σε θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Τουρκίας - Κύπρου και Ελλάδας.

Τελευταία της κίνηση, ήταν η προκήρυξη διεθνούς ενδιαφέροντος - χωρίς τη συνήθη προεργασία παρουσίασης δεδομένων για προσέλκυση ενδιαφέροντος που κάνουν άλλες χώρες- για έρευνα και εκμετάλλευση σε 11 «οικόπεδα» που είχε διαχωρίσει από το 2008 και 2009 στον κόλπο της Αττάλειας.

Σε αυτά περιλαμβάνεται και ένα «οικόπεδο» το οποίο βρίσκεται σε περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, συγκεκριμένα το «4321», τα όρια του οποίου βρίσκονται περίπου σε απόσταση 70 μιλίων δυτικά της Πάφου και έχει έκταση 200 τετρ. χιλιομέτρων.

Η παρουσίαση των σεισμικών δεδομένων σε τυχόν ενδιαφερόμενες εταιρείες, έγινε από τον κρατικό Τουρκικό Οργανισμό Πετρελαίου (TPAO) από την 1η έως τις 15 Απριλίου στην Άγκυρα.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία έχει προβεί το τελευταίο διάστημα σε άλλες τρεις κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση:
Έχει προκηρύξει προσφορές για θαλάσσιες σεισμολογικές δισδιάστατες έρευνες έκτασης 9.000 τετρ. χλμ. και η περίοδος υποβολής προτάσεων έληξε χθες Μ.Πέμπτη. Έχει προκηρύξει προσφορές για τρισδιάστατες σεισμολογικές έρευνες σε έκταση 1.100 τετρ. χλμ. με περίοδο υποβολής προτάσεων που έληξε στις 15 Απριλίου. Έχει προκηρύξει για επανεπεξεργασία τρισδιάστατων δεδομένων σε έκταση 350 τετρ. χλμ.

Σε όλες τις περιπτώσεις, καθορίζεται ότι οι έρευνες θα πρέπει να γίνουν πριν τον ερχόμενο Ιούλιο.

Πάντως, πρέπει να ληφθεί υπόψη το γε
γονός ότι η Τουρκία ελίσσεται συνεχώς στο τι χαρακτηρίζει ως «οικόπεδά» της και ποια προωθεί για εκμετάλλευση. Κάτι που είναι προφανώς συνυφασμένο με τις αντιδράσεις που υπάρχουν -κυρίως από πλευράς ΕΕ- αφού στις εκθέσεις προόδου έχει περιληφθεί πρόνοια για υπογραφή του Δικαίου της Θάλασσας από πλευράς Τουρκίας.

Την υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) αναφέρει για πρώτη φορά το ψήφισμα που υιοθέτησε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την «Έκθεση Προόδου της Τουρκίας 2010».

Συγκεκριμένα, όπως είναι σε θέσει να δείξει ο «Φ» με τεκμηριωμένα στοιχεία, η Τουρκία, το 2008, δημοσίευσε στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης» -που είναι η επίσημη διαδικασία- χάρτη και συντεταγμένες των «οικοπέδων» που διαχώρισε στην περιοχή μεταξύ Τουρκίας - Κύπρου και Ελλάδας στη Μεσόγειο, παραχωρώντας τα δικαιώματα στoν Τουρκικό Οργανισμό Πετρελαίου για 10 χρόνια.

Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα, δημοσιοποίησε διαφοροποιημένο χάρτη «οικοπέδων» για την ίδια περιοχή, αφαιρώντας σε σχέση με τον προηγούμενο μια πολύ μεγάλη περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Αυτό, αναφέρουν στοιχεία του «Φ», έγινε μετά από έντονες αντιδράσεις σε επίπεδο Βρυξελλών. Ωστόσο, δεν αφαιρέθηκαν δύο «οικόπεδα» δυτικά της Πάφου αλλά ούτε και αυτό νοτιοδυτικά (μεταξύ Πάφου-Πισσουρίου) του οποίου μάλιστα μέρος του εμπλέκεται σε δύο πλήρως αναγνωρισμένα διεθνώς «οικόπεδα» της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, στην παρούσα προκήρυξη διεθνούς ενδιαφέροντος για 11 «οικόπεδα», περιλαμβάνεται η μία εκ των δύο περιοχών δυτικά της Πάφου - η «4321»- αλλά όχι η δεύτερη, ούτε και αυτή νοτιοδυτικά της πόλης.

Να σημειωθεί ότι τα σχέδια της Τουρκίας θα αποκαλυφθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα στα μέσα Μαΐου, σε ετήσιο Συνέδριο Μηχανικών Πετρελαίου που διοργανώνεται στην Άγκυρα και θα ασχοληθεί και με τις πιθανότητες κοιτασμάτων, αλλά και τα προγράμματα της Τουρκίας στην περιοχή.
http://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: