Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Έχτιζαν για την αιωνιότητα (όχι όπως οι σύγχρονοι κρετίνοι) - 2.000 χρόνια παραμένει... αήττητη!!!



Εξακολουθεί να λειτουργεί άψογα σε πείσμα του χρόνου. «Πράσινο φως» για κατάχωση και ανάδειξη τμημάτων της κοντά στον Σκαραμαγκά

Η ηλικία της ξεπερνά τα 2.000 χρόνια, ωστόσο εξακολουθεί να λειτουργεί άψογα, σε πείσμα του χρόνου, όπως και των καιρικών συνθηκών. Η αρχαία Ιερά Οδός έρχεται να επιβεβαιώσει πως οι πρόγονοί μας έχτιζαν για την αιωνιότητα, όπως προσφυώς έχει πει διακεκριμένο στέλεχος της αρχαιολογικής κοινότητας.

Ενας δρόμος λειτουργεί σωστά όταν δεν επηρεάζεται από τις βροχές, έστω και αν είναι καταρρακτώδεις, όπως οι φετινές, αλλά και όταν διατηρεί το οδόστρωμά του όπως τότε που κατασκευάστηκε. Το τμήμα της Ιεράς Οδού κοντά στον Σκαραμαγκά αποκαλύφθηκε πριν από μερικά χρόνια και εξακολουθεί να είναι λειτουργικό.

Βεβαίως, από εκεί δεν περνούν αυτοκίνητα, ούτε καν πεζοί. Το εύρημα έχει απομονωθεί από παρακείμενο χώρο στάθμευσης ψυχαγωγικής επιχείρησης και παραμένει ορατό. Στο εγγύς μέλλον λιγότερο από το μισό τμήμα του θα καταχωσθεί, επειδή η κατάσταση διατήρησης δεν είναι καλή. Επομένως, αν παραμείνουν στην επιφάνεια οι «χαλαρές» πέτρες με τις οποίες έχει διαστρωθεί, σιγά σιγά θα μετακινούνται και δεν θα μείνει τίποτα.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της κατάχωσης αλλά και υπέρ της ανάδειξης του υπολοίπου τμήματος. Το συνολικό μήκος της οδού που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη είναι 260 μέτρα και στο μεγαλύτερο μέρος του το πλάτος φτάνει τα 4,60. Δηλαδή, ήταν δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Τα ίχνη από τους τροχούς των αμαξιών με ενδιάμεσο κενό 1,4μ. είναι ορατά.

Η φάση που σώζεται σε αυτή την καλή κατάσταση, είναι η ρωμαϊκή. Για την κατασκευή του οδοστρώματος διανοιγόταν στη βόρεια πλευρά μικρό όρυγμα, βάθους 0.7μ. και ανεγειρόταν αναλημματικό τοιχάριο από αργούς λίθους. Το νότιο άκρο το οριοθετούσαν λίθοι όρθια τοποθετημένοι. Το οδόστρωμα έχει πέτρες, οι οποίες με τη διέλευση χιλιάδων οχημάτων ανά τους αιώνες έχουν «σφηνωθεί» και διατηρούνται στη θέση τους.http://www.blogger.com/img/blank.gif

Η ανάδειξη του μεγαλύτερου τμήματος της αρχαίας οδού περιλαμβάνει εκτός από συντηρήσεις και στερεώσεις των λίθων και χρήση μεθόδων για την αποτροπή βλάστησης.

Αγγελική Κώττη
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2011/05/2000.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: