Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Διαπραγματεύσεις επί μηδενικής βάσης μετά την σύλληψη Στρος-Καν

Στην σκιά της σύλληψης του Ντομινικ Στρος Καν διεξαγεται σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες καθώς στο τραπέζι θα τεθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Κανονικά, όπως ήδη έχουμε γράψει, έπρεπε χθες το βράδυ να είχαν ληφθεί οι αποφάσεις στην συνάντηση Μέρκελ-Στρος Καν. Τα γεγονότα στη Ν.Υόρκη ματαίωσαν την συνάντηση και αυτό δεν είναι καλό για την ελληνική περίπτωση.

Η σύλληψη του Στρος Καν το μόνο βέβαιο είναι ότι θα φέρει καθυστερήσεις στη τελική απόφαση και αυτό από μόνο του είναι αρνητικό.

Aπειλούν να μην λάβει τον Ιούνιο η Ελλάδα την πέμπτη δόση των δανείων, οπότε καιο η κυβέρνηση θα έχει να επιλέξει είτε στο εξωτερικό να μην πληρώσει είτε στο εσωτερικό! Το δεύτερο σημαίονει ότι θα τεθεί άμεσο θέμα ... ασφάλειας των ίδιων των μελών της κυβέρνησης. Εκτίμησή μας είναι ότι οι ξένοι απλά απειλούν. Αν δεν δώσουν την πέμπτη δόσο χάνουν όλα τα λεφτά που τους χρωστάμε. Πόσο έτοιμοι είναι για αυτό; Σίγουρα περισσότερο από ότι ήταν πέρσι, αλλά μάλλον ακόμα δεν είναι έτοιμοι πλήρως για ένα ελληνικό ναυάγιο.

Ουσιαστικά, μετά την υπόθεση με τον Στρος-Καν ξεκινάμε από μηδενικής βάσεως τις διαπραγματεύσεις. Η προοπτική αυτή έχει σημάνει «κόκκινο συναγερμό» στην κυβέρνηση που την υποχρεώνει να διαχειριστεί με ιδιαίτερη φειδώ τα λιγοστά ταμειακά αποθέματα του κράτους (εκτιμάται πως ανέρχονται σε περίπου 12 δισ. ευρώ) ώστε να μην προκληθεί πρόβλημα για μισθούς και συντάξεις. Για τον Ιούλιο οι δανειακές ανάγκες της χώρας υπολογίζονται σε περίπου 14 δισ. που θα καλυφθούν οριακά ενδεχομένως με νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων 3-4 δισ. ευρώ.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών προκειμένου να πάρει μέρος στα κρίσιμα συμβούλιο Eurogroup και Ecofin.

Στο τραπέζι του Eurogroup που θα συζητήσει την έγκριση της νέας οικονομικής βοήθειας ύψους 60 δις ευρώ για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της η Ελλάδα το 2012 και 2013. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται να φέρει τη λίστα με τους στόχους αποκρατικοποίησης για το 2011 αλλά και τα πρόσθετα μέτρα για την περίοδο 2011 2015.

Με το θέμα του νέου δανεισμού προς την Ελλάδα να παραμένει ανοιχτό οι επικεφαλής της τρόικας συνεχίζουν τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να εγκρίνουν την εκταμίευση της 5ης δόσης ύψους 12 δις ευρώ.

Η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και η λήψη νέων μέτρων είναι τα δυο ζητήματα για τα οποία ασκεί πιέσεις η τρόικα προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης ύψους 12 δισ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: