Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Τα Σκόπια γιόρτασαν τα... 20α τους γενέθλια!

Τα Σκόπια είναι η μόνη πρώην Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, που εγκατέλειψε την ομοσπονδία ειρηνικά, μετά από δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1991, όταν σχεδόν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας της. Πριν από τρεις μέρες, λοιπόν, τα Σκόπια γιόρτασαν τα 20α γενέθλιά τους.

Κατά τον εορτασμό πραγματοποιήθηκαν πομπώδεις εκδηλώσεις σε ένα κλίμα παρανοϊκής εθνικιστικής έξαρσης. Μια γελοιότητα, για την οποία ο Κροάτης δημοσιογράφος Bojan Stilin χρησιμοποίησε σε άρθρο του χαρακτηρισμούς όπως "κιτς" "μεγαλομανής" "τσίρκο" και "σουρεάλ" . Στο ίδιο άρθρο ο δημοσιογράφος θίγει το ελληνοσκοπιανό θέμα κατακεραυνώνοντας το Γκρουέφσκι και το καθεστώς του και λέγοντας πως οι Σκοπιανοί ξεκίνησαν να προκαλούν τους Έλληνες με το το πρότζεκτ "Σκόπια 2014", το οποίο οικειοποιείται την αρχαία κληρονομιά μας και ως στόχο έχει να κάνει την πρωτεύουσα των Σκοπίων τη νέα Ακρόπολη, καθώς χρησιμοποιείται για πατριωτικούς και τουριστικούς σκοπούς.

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των ηλιθίων... συγγνώμη, των γενεθλίων ήθελα να πω του Ψευδοκράτους ήταν η κλιμάκωση αυτού του πρότζεκτ-αίσχους. Ξεκίνησαν με παρέλαση της αστυνομίας και του στρατού, που συνδυάστηκε από την πτήση τριών εθελοντικών μονάδων MIG. Στη συνέχεια ένα πλήθος εκπαιδευμένων παιδιών, ντυμένων με αρχαίες μακεδονικές στολές, περπάτησε κάτω από τη νεόκτιστη "Πύλη της Μακεδονίας".


Ακολούθησε μισάωρη θεατρική παράσταση, η οποία αφηγούταν συνοπτικά την ιστορία της... Μακεδονίας(!). Στο έργο η αρχαιότητα παρουσιάζεται ως όνειρο - κι έτσι θα μείνει γι'αυτούς. Κατόπιν, μετά το θεατρικό (του παραλόγου), ο πρόεδρος Đorđi Ivanov διέσχισε τη γέφυρα του Αξιού (Βαρντάρ) και παρέδωσε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας στο λόμπυ του - προσφάτως ανοιχθέντος - Μουσείου του (Ψευδο)Μακεδονικού Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Στο λόγο που εκφώνησε για την πανεθνική συμφιλίωση και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας παρέλειψε να αναφέρει, ότι στον εορτασμό των 20ων γενεθλίων τον Σκοπίων δεν παρέστη κανένας πολιτικός της αντιπολίτευσης ή κάποιας ξένης χώρας. Η κυβέρνηση του Γκρουέφσκι δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι δεν κάλεσε ξένους ηγέτες, οι οποίοι δεν έχουν κανένα πραγματικό πρόβλημα με την Ελλάδα. Το λόγο του έκλεισε ο Ivanov με τα εξής λόγια: "Happy birthday fatherland! Macedonia you were and Macedonia you shall be! May Macedonia be forever!Long live the Republic of Macedonia!" (Μετάφραση: "Χρόνια πολλά, Πατρίδα! Μακεδονία ήσουν και Μακεδονία θα είσαι! Είθε η Μακεδονία να είναι για πάντα! Ζήτω η Δημοκρατία της Μακεδονίας".

Η συνοδεία στη συνέχεια επέστρεψε στην άλλη πλευρά του Αξιού, όπου με ενθουσιασμό έλαβε χώρα το αποκορύφωμα της βραδιάς: τέθηκε σε λειτουργία το συντριβάνι κάτω από το 22 μέτρων άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με φώτα που αλλάζουν χρώμα, συνοδεία τραγουδιού της Σκοπιανής Gočeva Carolina, η οποία φορούσε ένα μακρύ φόρεμα των...
3,5 μέτρων... (!?) Περίπου, δηλαδή, όση και η διάμετρος των σημαιών με το άστρο της Βεργίνας, οι οποίες ανέμιζαν καθ' όλη τη διάρκεια πάνω από τα κεφάλια των παρευρισκομένων, μπας και τους πείσουν τελικά ότι είναι Μακεδόνες.

Ο Γκρουέφσκι έχει αποθρασυνθεί πια εντελώς - στην αντίθετη περίπτωση τείνουμε να πιστέψουμε, ότι απλώς "το 'χασε" και θα 'πρεπε να βρίσκεται σε ψυχιατρικό ίδρυμα, ντυμένος μ' ένα από 'κείνα τα άσπρα πουκαμισάκια που κουμπώνουν πίσω... Ό,τι απ' τα δύο και να συμβαίνει όμως, η αλήθεια δε μπορεί να κρυφτεί και το μόνο που καταφέρνουν οι Σκοπιανοί με τις ανεκδιήγητες δηλώσεις τους περί Μακεδονικής προέλευσης και όλες αυτές τις κωμικές φανφάρες, είναι να γίνονται ο περίγελος της Ευρώπης και του πλανήτη γενικότερα. Για όποιον, τουλάχιστον, γνωρίζει έστω βασικά πράγματα από ιστορία...

Παρακάτω τα βίντεο δείχνουν τη γελοιότητα (ή την τραγικότητα) της κατάστασης σε όλο της το μεγαλείο.





Την ώρα που η εθνικιστική προπαγάνδα στα Σκόπια έχει την τιμητική της, οι δικοί μας 300 εδώ συνεχίζουν να στρουθοκαμηλίζουν και να το παίζουν Πόντιοι Πιλάτοι. Ούτε ψήγμα αποφασιστικότητας από μέρους τους να κάνουν κάτι και να λυθεί το ζήτημα μια και καλή. Αντιθέτως, φροντίζουν καθημερινώς να μας κάνουν ξεκάθαρη την προδοτική τους στάση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: