ΣΤΕΝΩΠΟΣ ΡΟΥΠΕΛ
ΝΙΚΟΣ Β.ΓΚΙΡΜΠΑΤΣΗΣ
Φωτογραφίες απο την Ιστοσελίδα ΡΟΥΠΕΛ στο Facebook
01:30 Τα ΙΙ/41 και ΙΙΙ/41 Τάγματα (του Δεξιού Υποτομέας Συγκροτήματος Σιδηροκάστρου) που βρίσκονταν στο Αχλαδοχώρι και στο Πέταλο αντίστοιχα, πήραν διαταγή να κινηθούν δυτικά προς το Στρυμόνα ποταμό για να αντιμετωπίσουν τη Γερμανική διείσδυση.Η προώθηση των δυο Ταγμάτων έγινε υπό καταρρακτώδη βροχή και συνεχή παρενόχληση από τη Γερμανική αεροπορία.
05:45 To Γερμανικό πυροβολικό και η αεροπορία βομβαρδίζουν την ευρύτερη περιοχή του οχυρού. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα Γερμανικά αεροσκάφη δεν επιχειρούσαν με το τυπικό φόρτο μάχης( μια βόμβα 250 λιβρών στην άτρακτο και από δυο των 50 λιβρών σε κάθε φτερό) αλλά με μια των 500 λιβρών στην άτρακτο.
Οι βομβαρδισμοί της προηγούμενης μέρας δεν προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές στα ενεργητικά σκέπαστρα του οχυρού. Τρεις περίπολοι εξήλθαν από το οχυρό Ρουπελ με σκοπό την εκκαθάριση της περιοχής από τα υπολείμματα του 5ου Λόχου (5/ΙΙ/125).Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με 14 αιχμαλώτους Γερμανούς στρατιώτες.
07:00 Τα Γερμανικά τμήματα ετοιμάζονταν να εκδηλώσουν καινούρια επίθεση. Το 1ο Τάγμα(1/125) εναντίον του οχυρού συγκροτήματος Ουσίτα και το 3ο Τάγμα(ΙΙΙ/125) εναντίον των ανατολικών θέσεων του οχυρού και του υψώματος Καπίνα. Επίσης την ίδια στιγμή περίπου το Ελληνικό απόσπασμα των δυο λόχων, ανέλαβε δράση εναντίον των Γερμανικών δυνάμεων που βρισκόταν στο ύψωμα Τέπελαρ και Κρακώρ.
08:00 Tα εύστοχα πυρά του Ελληνικού πυροβολικού ματαίωσαν την επίθεση των Γερμανικών ταγμάτων που ήταν αναπτυγμένα εμπρός από το οχυρό Ρουπελ. Μετά από ολοήμερη μάχη μεταξύ των Ελληνικών τμημάτων επιφάνειας και των Γερμανικών διεισθέντων δυνάμεων που ενισχύθηκαν από τμήματα του 8ου Λόχου (8/ΙΙ/125) και του 5ου Λόχου (5/ΙΙ/125), οι Γερμανικές δυνάμεις που αριθμούσαν περίπου 200 άνδρες αναπτύχτηκαν αμυντικά στο ύψωμα Γκολιάμα. Το μεσημέρι αυτά τα τμήματα ανεφοδιάστηκαν από αέρος με πυρομαχικά τρόφιμα και υγειονομικό υλικό.(Η ρίψη των υλικών αυτών με αλεξίπτωτα μεταφράστηκε από αρκετούς Έλληνες μαχητές ως αεραποβατική επιχείρηση του Γερμανικού στρατού)
15:00 Με το δεύτερο τάγμα του 91ου Συντάγματος πεζικού (ΙΙ/91) να περνά τον ποταμό Στρυμόνα και την ανατίναξη της γέφυρας του ποταμού ολοκληρώθηκε η σύμπτυξη της ΧVII (18ης ) Ελληνικής Μεραρχίας Πεζικού.
14:00 – 16:00 3 ΣΜΗΝΗ Γερμανικών αεροσκαφών βομβάρδισαν και κατέστρεψαν τη 2η πυροβολαρχία 6 δάκτυλων που βρισκόταν πίσω από το ύψωμα Κρακώρ.Τις θέσεις του Ελληνικού πυροβολικού τις κατάδειξαν οι Γερμανικές δυνάμεις που βρισκόταν στα μετόπισθεν. Επίσης βομβαρδίστηκε και η 75η πεδινή πυροβολαρχία χωρίς όμως αποτέλεσμα.
20:00 Tα ΙΙ/41 και ΙΙΙ/41 Τάγματα αφού διένυσαν 35 χιλιόμετρα περίπου, ήταν έτοιμα να εμπλακούν σε μάχη με τις Γερμανικές δυνάμεις. Όμως δεν εκδηλώθηκε επίθεση αφενός λογω της δράσης της Γερμανικής αεροπορίας, αφετέρου λογω πυρών παρενοχλήσεως Γερμανικών τμημάτων του 85ου Συντάγματος Ορεινών Κυνηγών, που είχαν αρχίσει να κατεβαίνουν από το Όρος Μπελες.
Αργά το βράδυ και μη έχοντος ολοκληρωμένη εικόνα για την εξέλιξη του αγώνα και την επιχειρησιακή κατάσταση των Ελληνικών ταγμάτων, η Ομάδα Μεραρχιών διέταξε τα ΙΙ/41 και ΙΙΙ/41 Τάγματα, να επιστρέψουν στην αρχική τους θέση και να αντικατασταθούν από το ΙΙΙ/81 Τάγμα. Αποστολή τους ήταν να μην επιτρέψουν Γερμανικές δυνάμεις , που είχαν κατέβει από το Μπελες, να περάσουν τον ποταμό Στρυμόνα. Και τη δεύτερη μέρα της Μάχης των Οχυρών Συμμαχικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη έπληξαν Γερμανικά τμήματα μέσα στο Βουλγαρικό έδαφος:
3 Βρετανικά βομβαρδιστικά Blenheim της 11ης Μοίρας Βομβαρδισμού, επιχειρώντας
από το αεροδρόμιο του Αλμυρού, έπληξαν στόχους επί του δρομολογίου Πετρίτσι - Στρώμνιτσα.7 Βρετανικά βομβαρδιστικά Wellington της 113ης Μοίρας Βομβαρδισμού, επιχειρώντας από το αεροδρόμιο της Δεκέλειας, έπληξαν στόχους στο Πετρίτσι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου